Nemzeti összetartozás napja: Június negyedike a helyére került


2014-06-04 20:24:26  | cikk: mo  | 


Nemzeti összetartozás napja: Június negyedike a helyére került  főképe
Népdalok köszöntötték az emlékezőket a Millenniumi Emlékparkban ma este, a Pápa Város Önkormányzata által a nemzeti összetartozás napja, a trianoni emléknap alkalmából szervezett emlékünnepségen. A Himnusz hangjai, majd Kincses László szavalata után Bocskay László önkormányzati képviselő mondott emlékbeszédet. Bocskay László meghatározó tragédiának nevezte a trianoni békediktátum következményeit. Elmondta, június negyedike az a nap, amikor országunk területének 2/3-át elcsatolták – 282.000 négyzetkilométerből mindössze 93.000 maradt –, amikor az összes arany-, ezüst-, réz-, vas-, szén- és sóbányát, valamint földgázlelőhelyünk nagy részét, az erdők 88%-át, a közutak, vasutak, ipari üzemek csaknem felét elveszítettük, amikor hadseregünket létszámban és fegyverzetben az ellehetetlenülés szintjére csökkentették, és ez az a nap, amikor a magyarság 1/3-a – 3.300.000 ember – az új határokon kívül rekedt.

- Trianon történet: a külső és belső árulások, a nemzeti és „nemzetközi„ szégyenek története. Több mint kilencven éve a világ és Európa árulta el Magyarországot. Aztán a nemzet árulta el saját keresztény értékeit, amikor magával az ördöggel is lepaktált, hogy megpróbálja visszacsinálni az ezeréves állam megcsonkítását. Később a magyar kommunisták árulták el a saját nemzetüket, amikor évtizedeken át a hallgatást és a felejtést tették törvénnyé. Legutóbb a balliberális oldal árulta el a nemzetközösséget, amikor esztelen és szívtelen érvekkel tagadta meg, átkozta ki a nemzetből azokat a magyarokat, akiknek csak az állampolgársága változott meg 94 éve. Az anyanyelve, a történelme, a kultúrája azonban nem. A nemzeti oldalt azóta érik méltatlan támadások a bal- és a liberális erők részéről a trianoni tabu megdöntése miatt, amióta Magyarországon újra szabad a gondolat és szabad a szó – fogalmazott Bocskay László, majd a trianoni békeszerződés óta eltelt évtizedek történelmi eseményeinek távlatában megállapította, június negyedike mára, a 21. századi Magyarország számára, a helyére került.
A 2010-ben alakult új Országgyűlés az elsők között fogadta el a nemzeti összetartozás napjáról szóló jogszabályt, s ezzel kinyilvánította, hogy „a többi állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme” - hangzott el a rendezvényen.

- Érzéseink egyre jobban letisztulnak, egyre erősebbek vagyunk ahhoz, hogy a felőrlődés helyett megújuljunk, megerősödjünk e tapasztalat által és megtaláljuk a formáját a közös emlékezésnek, a formáját az összetartozásnak – hangzott az emlékbeszéd.

Az ünnepi műsorban katonadalok és a különböző generációk körtánca idézte meg a kor szellemiségét. Az összeállításban közreműködött a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Vadvirág néptáncegyüttese, a Honvéd Bajtársi Klub kórusa, a Pápai Nyugdíjas Egyesület és a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A műsort követően az emlékezők közösen keresték fel az Országzászló emlékművet, ahol a koszorúk elhelyezése után a Szózat hangjaival zárult az emlékünnepség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!