Új szolgáltatással bővült a könyvtár: Itt a Könyv őr


2014-06-04 19:48:00  | cikk: Babos Petra  | 


Új szolgáltatással bővült a könyvtár: Itt a Könyv őr főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár az országban szinte egyedülálló módon kialakította a Könyv őr nevű szerkezetet, amelynek segítségével nyitvatartási időn kívül is vissza lehet vinni a kölcsönzött dokumentumokat.
Dr. Hermann István könyvtárigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, az olvasók évtizedek óta érdeklődtek, hogy vasárnap, illetve nyitvatartási idő után hogy lehetne olvasni könyveket, újságokat? A válasz, kicsit fájóan, de könyvtárosaik érdekeit is figyelembe véve hosszú éveken át ugyanaz volt, nekik is kell egy szabadnap, ünnepnap és egy vasárnap.
- Fontos, hogy a könyvtár egy olyan intézménnyé váljon, amit akkor is igénybe lehet venni, ha a könyvtárosok nem dolgoznak. A számítástechnika jóvoltából sikerült megoldani, hogy vasárnap is el lehessen bennünket érni interneten keresztül. Azóta meg lehet nézni otthonról, hogy milyen dokumentumokat kölcsönzött az olvasó, meg lehet hosszabbítani a lejárati időt, el lehet olvasni a hírlapokat, digitalizált dokumentumokat. Egyet azonban eddig nem lehetett: nyitvatartási időn túl visszahozni a könyveket. Mától azonban ezt is lehet. Az új könyvtárépület időjárástól védett pontján elhelyeztünk egy ügyes szerkezetet, a Könyv őrt. Ezzel nyitvatartási időn túl két, méretes, biztonsági elemekkel ellátott nyílásba bele lehet tenni a lejárt kölcsönzési idejű könyveket. A szolgáltatás nem mentesíti az olvasót az esetleges késedelmi díjak megfizetése alól.
A szerkezetet ma délelőtt Áldozó Tamás polgármester is megtekintette.
Áldozó Tamás elmondta, amikor könyvtárosként végzett, akkor jelentek meg az első elektronikus hordozók, s azóta a könyvtárhasználat sokat fejlődött. Nagy öröm számára, hogy most már az olvasók bármikor visszavihetik a könyvet, majd gratulált az új szerkezethez.
A Könyv őrt a Piller Dekoráció készítette.
A mai programon elhangzott az is, a könyvtár a jövő héten könyvvásárt tart, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!