Képzőművészeti kavalkád a Tánc-Lánc zárókiállításán


2014-06-04 11:45:46  | cikk: mo  | 


Képzőművészeti kavalkád a Tánc-Lánc zárókiállításán főképe
A Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény képzőművész tagozatos diákjainak éves munkáiból nyílt kiállítás a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előterében, mely válogatás kiválóan bemutatja a növendékek művészeti érzékenységét és fejlődésük állomásait. A több mint 200 alkotás izgalmas keresztmetszete annak a munkának, amely a Tánc-Lánc képzőművészeti tanszakán és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája művészeti képzésén folyik. Különleges a kiállítás azért is, mert a művészeti szakközépiskolai válogatásban több olyan diák munkája szerepel, akik sok évvel ezelőtt a Tánc-Láncban kezdték művészeti tevékenységüket – fogalmazott a tárlat megnyitóján Kerpel Péter grafikus-művésztanár.

- Kiválóan megfigyelhető az összeállításban, milyen alkotások születnek, amikor valaki komolyabban elkezd foglalkozni a képzőművészettel és miként kerekedik ki tehetsége, amikor egy arra szakosodott intézményben csiszolja tovább tudását. A fiatalabbak alkotásai színben, formában és fantáziában mesebeli gazdagságot mutatnak. Őseredeti képzőművészet ez, hiszen őket még nem befolyásolja az elsajátított tudás, még zavartalanul, érintetlenül kibontakozik tehetségük, fantáziájuk. A kiállítás ezen része attól lesz annyira változatos, hogy Pesei Petra tanárnő – a lehetőségeihez mérten – rengeteg technikát megmutat, és számos ötletet visz a diákok művészeti nevelésébe. Az idősebbeknél elkerülhetetlen a tanulmányrajzok készítése, hiszen ha magasabbra szintre vágyódik az alkotó, ehhez nagyon komoly szakmai alapok kellenek. A kiállításon ezeket az alapozó, fejlesztő, készségerősítő munkákat is szemügyre lehet venni. Végül a tárlat harmadik részében a középiskolás éveik végén járó tanulók alkotásait, lemez- és könyvborító terveket, különféle illusztrációkat, plakátterveket tekinthet meg a látogató. Ezekből a munkákból látszik, hogy aki nálunk végez, megismerkedik azokkal a 21. századi eszközökkel, technikákkal, amelyek segíthetik a diákot a későbbi elhelyezkedésben. Ezek az alkotások érettek, kiforrottak, jól komponáltak, valamennyi figyelemfelkeltő, s közben közvetíti a megfogalmazott üzenetet – vázolta fel a tárlat három alappillérét Kerpel Péter.

A művészeti tanszak munkáját két pedagógus, Pesei Petra és Kerpel Péter segítik. A tárlat jövő hét végéig tekinthető meg a JMSZK emeleti előterében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!