Gyermekvállalás pro és kontra


2010-02-18 11:07:40  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Pápai Református Egyházközség szervezésében immáron az ötödik, jubiláló évadja kezdődött tegnap a Kávéházi beszélgetéseknek. Az előadássorozat az Életünk felülnézetben címet kapta és az ember életútjának meghatározó fordulópontjairól, pillanatairól, döntéseiről dolgozza fel. Az első előadás alkalmából ennek megfelelően a születésről, a gyermekvállalásról beszélt Kulcsár-Molnár Mónika családvédelmi tanácsadó.

A Pápai Többcélú Kistérségi Társulás Családsegítő Szolgálatának szakvezetője elmondta, a pápai kistérségbe 49 település tartozik körülbelül 57 ezer fővel, melyből 8700 fő gyermek, s ebből 3000 gyermekkel tartják a kapcsolatot.

- Én alapvetően a gyermekvállalást globális problémának látom, hiszen kevés kicsi születik és emellett szervezetek épülnek rá. Azonban vannak olyan országok, ahol viszonylag nagyobb a gyermekvállalási kedv, de az átlagéletkor rendkívül alacsony. Óriási hatással van a szülési hajlandóságra a támogatási rendszer, az oktatás és nagy szerepet játszik a gyermekvállalási kedv növekedésében az egyház is.

A legkisebb mikro-gazdasági szint a család. Innen indul minden probléma, hiszen az határozza meg értékrendszerünket, világnézetünket, emberi kapcsolatainkat, személyiségünket, hogy hova születünk, milyen példát, perspektívát látunk szüleinktől. Éppen ezért az lenne a legfontosabb, hogy a legszűkebb, legközelibb környezetünkben legyenek rendben a kapcsolataink, az érzelmeink- fejtette ki véleményét a szakvezető.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzésére hivatkozva rámutatott arra is, hogy a mai nők gyermekvállalásának időpontja mennyire kitolódott amellett, hogy már kevésbé fontos számukra az esküvő, a házasság intézménye, inkább az élettársi kapcsolatokat választják. Kulcsár-Molnár Mónika szerint emögött az alárendeltségtől való félelmük van és inkább szembeszállnak önmagukkal, minthogy feladják azt az énképüket, hogy önálló, független, biztos egzisztenciákkal rendelkező nőből egy „másodhegedűs” családanya váljék.

A szakember szerint az érzelmek kezelése nagyobb problémát jelent a mai gyermekeknek a számítógép beprogramozásával ellentétben.

- A megoldás a problémákra önmagunk megértése, megerősítése, megismerése lenne. Rendkívül fontos az egyéni tanulás, a társadalmi összefogás, a helyes lelki-családi minta kialakítása és annak életen át tartó tanulása-mondta a szakember.

Az előadássorozat egészen március 24-éig tart és a párkeresés témájával fejeződik be. A következő előadás február 24-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Esti Kornél Kávéházban. A téma: a nevelés háza. Az előadást egy házaspár tartja, Kemény János és Keményné Kőfalvi Szilvia személyében.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!