Vizsgáznak a Sulimopedesek


2014-06-02 23:23:05  | cikk: HuHa  | 


Vizsgáznak a Sulimopedesek főképe
Végéhez közeledik a múlt év végén meghirdetett Sulimoped program, melynek keretében negyvenöt pápai és Pápa környéki fiatal kapott lehetőséget segédmotor-kerékpár vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzésére. Az Országos Rendőr-főkapitányság által meghirdetett program előválogatóján közel hetven diák vett részt, közülük választották ki azt a negyvenöt, jellemzően nyolcadik osztályos diákot, akik januárban megkezdhették az elméleti tanfolyamot. Az KRESZ vizsgát harminchárman tették le sikeresen, ők elsősegély-nyújtási ismeretekkel folytatták a tanfolyamot, majd harmincketten megkezdték a gyakorlati felkészülést is – tájékoztatott a program állásáról Császárné Elek Veronika rendőr alezredes. Mint mondta, húsz fiatalnak már kezében van a vizsgaigazolás és vagy már megkapták postán az AM kategóriás járművezetői engedélyt, vagy a napokban kapják kézhez. A többiek a járműkezelési vizsgára (korábban rutinnak hívták) készülnek, vagy már a városi vezetést gyakorolják.
Buvári Amand gépjárműoktató érdeklődésünkre elmondta, a gyakorlati képzés két részből áll, a járműkezelési gyakorlatot a rutinpályán szerezték meg a fiatalok.
-Itt a pályán két különálló manővert tanulnak meg a tanfolyam résztvevői, ennek célja, hogy rögződjön, miként kell vezetni a mopedet, milyen jelzéseket kell alkalmazni a vezetés során, amit aztán a városi forgalomban is helyesen kell alkalmazni. A járműkezelési vizsga előtt egy rövid elméleti oktatás van arról, hogy mit kell ellenőrizni a motoron a mindennapos elindulás előtt, a sikeres vizsga után pedig indulhat a városi vezetési gyakorlat – mondta el az oktató. A járműkezelési oktatás egyébként legalább négy órás, városi vezetési gyakorlat pedig legalább hat órás. A forgalomban való közlekedés során különös figyelmet fordítanak az elindulás, irányváltoztatás szabályainak betartására, a különböző forgalmi helyzetek felismerésére, a gyalogosokkal szembeni előzékenységre, az autóbuszok közlekedésére és mindarra, ami a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen.
-A tanfolyam résztvevőinek egy része nagyon ügyesen vette az akadályt, de akik még sosem ültek mopeden, azokkal sokat kellett gyakorolnunk – összegezte Buvári Amand. 
A felvételeinken szereplő két fiatal, Joó Gerda és Georgev-Ivanov András már sikeresen letették a járműkezelési vizsgát és a városi vezetési vizsgára készülnek. Gerda szerint a rutinpálya feladatai nehezek voltak, a városi vezetést jobban kedveli. Mint mondta, kicsit azért izgul a keddi vizsga miatt.
- Szerettem volna megtanulni mopedet vezetni és jó lehetőségnek tartottam, amit a tanfolyam kínált. Nagyon jó érzés motorozni – fogalmazott. Gerdáéknak egyébként van otthon segédmotor-kerékpárjuk, és ha a fiatal lánynak sikerül a városi vizsga, arra számít, apukája mopedjén közlekedhet. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!