A holocaustról a honismereti körben


2010-02-18 10:59:22  | cikk: Babos Petra  | 


Pápán a Várostörténeti Honismereti Kör tegnap délután 5 órától rendezte soron következő foglalkozását, ahol Huszár János körvezető a holocaust történetéhez kapcsolódóan  tartott előadást.
Először az 1944 tavaszán a német csapatok bevonulása után bekövetkezett zsidóüldözés országos eseményeiről számolt be az előadó, majd a Pápán történteket ismertette részletesebben. A harminc éve működő pápai honismereti közösség szinte minden évben foglalkozott a pápai zsidóág sorsával és több alkalommal szervezetten ellátogatott a városban található két zsidótemetőbe is. Most Kerecsényi Zoltán Őrzők, vigyázzatok a strázsán című könyvének a megjelenése tette időszerűvé a témát, mely sok új adatot tartalmaz a holocaust eseményeivel kapcsolatban. Egyenesen megdöbbentő, hogy a német megszállást követő napon milyen energiával fogott munkához az a 200 főből álló kommandó, melynek a magyar zsidóság megsemmisítése volt a célja. Terveik leplezésére sikerrel hirdették, hogy a zsidó felnőtteket munkára viszik ki Németországba, s emberbaráti célt szolgál az, hogy családtagjaik számára is lehetővé teszik a kiutazást. A megszállás első napjaiban a német Gestapó több ezer olyan magyar embert tartóztatott le, akiktől feltételezhető volt az ellenállás szervezése. A katonai behívások, a hatalmas méretű angol-amerikai légitámadások is elterelték az ország lakóinak figyelmét arról, hogy a magyar zsidóság gettóba kényszerítése és elszállítása hatalmas méretű bűncselekmény része.
A második félévben egy zsidó munkaszolgálatos sorsát ismertetik a honismereti örben, aki a polgári lakosság segítségével élte át az embertelenségnek ezt a korszakát.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!