A Diákvárosok Találkozójának színpadán: a Szigeti veszedelem - Bemutatkozott Pápa városa


2014-05-30 23:00:49  | cikk: mo  | 


A Diákvárosok Találkozójának színpadán: a Szigeti veszedelem - Bemutatkozott Pápa városa főképe
Újra színpadon a tavaly debütált nagyszabású összművészeti bemutató: a Szigeti veszedelem. A Zrínyi Miklós alakját, a törökkel folytatott harcokat bemutató egyedülálló produkciót tavaly egy pályázatnak köszönhetően állították színpadra, idén azonban csupán az alkotók és a több mint 300 szereplő elkötelezettségén és összefogásán múlt, hogy a közönség ismét három alkalommal részese lehetett a nagyszerű bemutatónak. Az apró mozaikdarabokból egy grandiózus egésszé összeálló színdarab az iskolai és egyéb helyi művészeti csoportok áldozatos munkájának, tevékenységének lenyomata. Kiválóan bemutatja a városi fiataljait összefogó művészeti és kulturális egyesületek palettáját, s így remekül rímel a város által első ízben megrendezett programra, a Diákvárosok Találkozójára. Pápa ugyanis ma este e nagyszerű produkcióval mutatkozott be a vendégvárosok delegációi és ifjúsági csoportjai előtt. Nem is tehette volna jobban, hiszen a darabban közel 350 pápai fiatal táncol, énekel, játszik, harcol, imádkozik..egyszóval teszi hozzá tehetségének egy darabkáját, mígnem összeáll egy különleges művészeti alkotás.

A Szigeti veszedelem felfrissített darabját már két alkalommal, szerdán és csütörtökön láthatta a pápai közönség. Ma este a vendégvárosok – Sopron, Békéscsaba, Sárospatak és Kecskemét – delegációi ültek az Erzsébet ligetben felállított lelátón. A Diákvárosok Találkozója címmel szervezett program első napján dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe a produkciót, majd dr. Áldozó Tamás köszöntötte a megjelenteket. A polgármester egy '80-as évekbeli hagyományt az Ősi Diákvárosok Találkozójának rendezvénysorozatát idézte fel, melynek mintájára indították el újra a ma kezdődő programot.
- Gyakran keressük a kapcsolatokat, a közös hagyományokat, közös gondolatokat messze az országtól, elutazunk akár Japánba, Norvégiába vagy Németországba, Hollandiába. És hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy akár 50-100-150 kilométer sugarú körben is találhatunk társakat, s lelhetünk olyanokat, akikkel sok közös gondolatunk és feladatunk akad. Örülünk, hogy rájuk találtunk, s reméljük, jövőre még több várossal tudunk majd összefogni és még nagyobb ünnepet tudunk csinálni a fiatalokkal közösen – hangsúlyozta a városvezető.

A Szigeti veszedelem feldolgozását idén is siker koronázta. A darab rendezője, Komáromi Sándor érdeklődésünkre elmondta, a cél az volt, hogy egy olyan produkciót állítsanak színpadra, amely az egyes diákcsoportok által összeállított mozaikdarabkákkal, adott esetben azok variálásával, változtatásával egy teljes egészként megállja a helyét. A Teleszterion Színházi Műhely művészeti vezetője hangsúlyozta, rendkívül jó érzés látni, amikor a mozaikokból felépül a darab, és egy közös üggyé válik, mindamellett, hogy az egyetlen célért dolgozó szereplők összekovácsolódnak és egy nagy közösséggé alakulnak. A rendező hozzátette, kiváló apropót adott a Diákvárosok Találkozója ahhoz, hogy a Szigeti veszedelem újra színpadra álljon. S miután a próbafolyamatokhoz idén már nem biztosított anyagi forrást egyetlen pályázat sem, így annak a nagyszabású összefogásnak az erejét mutatja az a lelkesedés, amellyel mind a csoportvezetők, segítők és természetesen a régi és új diákszereplők belevetették magukat a próbákba.
A lelkiismeretes munka meghozta gyümölcsét, a darabot nagy tapssal fogadta a publikum.

Képek:

A rendezvény megvalósulását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány nyertes pályázata által.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!