Isten éltesse Ibi nénit!


2014-05-29 20:15:40  | cikk: Babos Petra  | 


Isten éltesse Ibi nénit! főképe
A 90 éves Szabó Lászlónét, született Kelemen Ilonát köszöntötte születésnapja alkalmából ma délután családja, dr. Áldozó Tamás polgármester, volt tanítványai és persze a Teveli úti Otthonház dolgozói és lakói is.
A szülinapi rendezvényen részt vett Kissné Marton Bernadett vezető ápoló és dr.Varga Ferenc kuratóriumi elnök, az otthonház orvosa is.
Az idős asszony 1924. május 29-én látta meg a napvilágot Nágocs községben ikertestvérével, Erzsébettel együtt.
Ibi néni 5 éves koráig csak németül beszélt, mert édesanyja és a falu lakói is német anyanyelvűek voltak. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában kezdte, majd Kapuváron folyatta, mivel odaköltöztek. A szakközépiskolát is Kapuváron fejezte be. Majd a dombóvári Orsolyák zárdájában és tanítóképzőjében kezdte meg főiskolai éveit. Mivel a napi utazás igen fárasztó volt, ezért Pápára költöztek és itt fejezte be a tanulmányait. 1943-ban kapta meg tanítói képesítését, majd pályázat útján első munkahelye Bácskakerenyén volt. 1944 októberében visszajött Pápára és itt tanított a háború végig. Majd Gecse községben kapott lehetőséget arra, hogy folytassa hivatását. Itt ismerkedett meg férjével, Szabó László földrajz-biológia szakos tanárral. Házasságukból két gyermek született. Fiuk Lacika, betegsége miatt korán meghalt. Lányuk, Dóra zenei tehetség, zongoratanárnő lett.
Ibi néni férjével 60 évet töltött szeretetben, egyetértésben. A pápai kertvárosi iskolában 19 évet tanított, innen ment nyugdíjba. Férje halála után napjai csendben, családja féltő gondoskodásában teltek. Az évek múlásával egészsége meggyengült, így 2012. augusztus 10-én beköltözött a Vörösmarty Otthonházba, majd 2013. február 8-án áthelyezést kért a Teveli úti Otthonházba, ahol egyágyas szobája lett.
Hauber Lívia, az otthonház vezetője elmondta, Ibi néni személyében egy kedves, nyitott embert ismerhettek meg, aki vidám és segítőkész volt mindig. Fiataloknak és időseknek egyaránt példaértékű az élete, mindennapjait aktívan éli. Életfilozófiája: Ép testben, ép lélek.
Ibi néni kedveli a rejtvényeket, figyelemmel kíséri a világ eseményeit, lakótársaival rendszeresen szervez kártyapartikat. Nagy szerelmese a verseknek, szívesen szaval a rendezvényeken, kedvenc költője Reményik Sándor. Fontos számára a családjáért és a közösségért való munkálkodás. Az örökös tenni vágyás erős hitéből fakad.
A családias eseményen dr. Áldozó Tamás polgármester a város nevében virágcsokorral köszöntötte, és Orbán Viktor miniszterelnök gratuláló oklevelét adta át a 90 éves néninek, aki nagyon meghatódott.
Az ünnepségen a Bartók Béla Zeneiskola növendékei működtek közre. 
Ibi néni a üdvözlő, szép szavak után megköszönte mindenkinek, hogy eljött és vele együtt ünnepelt.
Az idős nénit nagyon szerették volt tanítványai is, akik messziről eljöttek a születésnapi rendezvényre, volt, aki Zalaegerszegről vagy éppen Szombathelyről érkezett Ibi nénit ünnepelni.
A szülinapról a hatalmas torta sem hiányozhatott, amit az intézményvezetővel együtt vágott fel Ibi néni, s fogyasztották el jóízűen a jelenlevők.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!