Atlétika diákolimpia országos döntő


2014-05-29 12:15:12  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: Krisztics Barbara  | 


Atlétika diákolimpia országos döntő főképe
A Magyar Diáksport Szövetség az idei tanévben immáron 27. alkalommal hirdette meg az ország valamennyi általános és középiskolájában a diákolimpiát. A felmenő rendszerben zajló versenyrendszer célja az iskolai sport-tehetséggondozás, a sportágak népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés. A diákolimpián évről évre több mint 2000 iskolából 270.000 tanuló vesz részt. Az eseményt a Magyar Atlétikai Szövetség honlapjának beszámolója szerint Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, olimpiai ezüstérmes és többszörös világbajnok öttusázó, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke és Pars Krisztián, a kalapácsvetés londoni olimpiai bajnoka nyitották meg. A döntők már az elmúlt hétvégén megkezdődtek a budapesti Ikarus pályán a V-VI korcsoport (16-19 évesek) versenyével. Az idei évtől kezdve ez a finálé a 2007-ben elhunyt olimpia bajnok kalapácsvető, Zsivótzky Gyula emlékére a Zsivótzky-emlékverseny nevet viseli. Az eseményen részt vett a néhai bajnok fia, Zsivoczky Attila, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes tízpróbázó is. Korábbi eredményeik alapján több pápai atléta is kvalifikálta magát a legjobbak közé, így a mieinknek is szoríthattunk a nagyszabású versenyen. Az Ikarus pályán 3000 méteres akadályfutásban Krivácsy Benjamin (Türr István Gimnázium és Kollégium) a szombathelyi Koch Domonkos mögött a dobogó második fokára állhatott fel (10:38,60). Az V. korcsoportosok kalapácsvetésében Toki Adrián (Pápai Petőfi Sándor Gimnázium) kevéssel maradt le a harmadik helyről (62,90), elismerést érdemel 3000 méter akadályfutásban Tóth Csaba Levente (Pápai Petőfi Sándor Gimnázium) hatodik helyezése (10:15,66). A verseny május 27-én, kedden átköltözött a Puskás Ferenc Stadionba, ahol a III-IV. korcsoport egyéni versenyei zajlottak, egy nappal később az idősebbeken volt a sor. A keddi, legnépesebb döntőben, a III-IV. korcsoport (10-14 évesek) közel 1000 sportolója vett részt. Gyulai Miklós, a MASZ elnöke örömét fejezte ki és hihetetlen sikernek nevezte azt, hogy mára több mint százezer diák indul az atlétika versenyszámaiban a diákolimpián. Ami a pápaiak eredményeit illeti, a legjobb eredményt, 100 méteres síkfutásban Pődör Patrícia (Munkácsy) érte el, aki a hetedik helyen ért célba (13,88). A III. korcsoportos fiúknál 600 méteren Áldozó Botond (Munkácsy) egy igen szoros befutóban holtversenyben a hetedik pozíciót szerezte meg (1:41,13). A IV. korcsoportban 300 méteren Marton Viktóriának (Weöres) sikerült a legjobb 10 közé bekerülnie, 43,83-as idejével a kilencedik lett. Magasugrásban Vida Barbara (Munkácsy) és Göcsei Gergő (Erkel), 1500 méteres futásban Sztupák Laura (Munkácsy), távolugrásban Marton Viktória (Weöres) is megmérette magát, a sportolók a mezőny második felében végeztek.
A mai napon a fiatalabbak csapatversenye következik, pénteken pedig a II. korcsoportba tartozó diákolimpikonok zárják a döntőt. A finálé legjobbjainak az érmek mellett természetesen járnak a felvételi többletpontok is, ami plusz motivációt jelenthet a továbbtanulás előtt állóknak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!