Gyermekrajzokat díjazott a rendőrkapitányság


2014-05-28 23:00:03  | cikk: HuHa  | 


Gyermekrajzokat díjazott a rendőrkapitányság főképe
A Pápai Rendőrkapitányság idén is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság által hagyományosan meghirdetett Biztonságos közlekedés gyermekszemmel elnevezésű gyermekrajz pályázathoz és az illetékességi területen működő valamennyi óvodát és általános iskolát megkeresték a programmal. A pályázatra 10 óvodából és 8 általános iskolából 134 alkotás érkezett – óvodás, alsó- és felső tagozatos kategóriában -, melyekből kiállítást is rendeztek, a legszebb képek alkotóit pedig ma délután jutalmazták.
Császárné Elek Veronika rendőr alezredestől megtudtuk, az előző évekhez képest több alkotást készítettek a gyermekek, ezek értékelésére pedig ezúttal szakembert kértek, Fekete Gábor rajztanár személyében. Az értékelésnél nemcsak a rajzok kidolgozottsága volt a szempont, hanem az is, hogy mennyire jelenítették meg alkotásaikon a gyermekek a különböző közlekedési szituációkat, veszélyhelyzeteket, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos információikat.
-Nagyon szép és tartalmas rajzok készültek a pályázatra. Sokan a biztonsági öv használatát emelték ki rajzaikon, mások az ittas vezetés veszélyeit rajzolták meg, az óvodások pedig többnyire a közlekedési táblákat, a közlekedési eszközöket jelenítették meg – mondta el a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Császárné Elek Veronika hozzátette, nagyon fontos, hogy már az óvodás korúak ismerik a közlekedési táblákat, a jelzőlámpák fényeinek jelentését és mindezt nagyon szépen meg is rajzolták.
A kapitányság épületében tartott díjkiosztón Szappan Csaba rendőrkapitány köszöntötte a gyerekeket és kísérőiket. Gratulált a kicsiknek és úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a közlekedésbiztonság témájában készített rajzok hozzájárulnak ahhoz, hogy alkotóik megtanulják a közlekedés szabályait és azok betartásával közlekednek felnőtt korukban is. A cél, hogy a gyerekek megtanulják, miként kerülhetik el, hogy baleset áldozatává vagy okozójává váljanak - fogalmazott. Szappan Csaba arra is kitért, nem titkolt céljuk, hogy a gyermekeken keresztül a szülők, felnőttek figyelmét is felhívják a közlekedési szabályok betartásának fontosságára, és a pályázat arra is lehetőséget ad, hogy a gyermekek kapcsolatba kerüljenek a rendőrséggel és kedvet kapjanak a rendőri hivatáshoz.
A rajpályázat díjkiosztóján minden kategória három legszebb alkotását jutalmazta a kapitányság, a díjakat a rendőrkapitány adta át. A felsősök közül Szántó Tamara rajza lett az első, az alsó tagozatosok között Bíró Panna és Lőke Eszter közös alkotását értékelték a legszebbnek, az ovisok kategóriájában pedig Veres Hanna kapta az első helyezettnek járó díjat. A hétéves kislány nagyon szeret rajzolni, a pályázatra édesanyja hívta fel a figyelmét.
-Rajzoltam sok autót, biciklizős táblát, lámpákat, bicikliző és sétáló embereket, zebrát és arra is embereket – mesélte, hozzátéve – azt akartam lerajzolni, hogy nagyon óvatosan kell közlekedni, mert elüthetnek az autók.
Hannától azt is megtudtuk, leginkább gyalogosan közlekedik, de kerékpározik is és gyakran ül autóban is. Ez utóbbiról elmondta, szülei mindig bekötik a biztonsági övet, ő pedig gyermekülésben ül. Az első helyezésnek nagyon örült, különösen az ajándéknak, amit a kapitányságtól kapott.
A pápai kapitányságra beérkezett alkotások közül egyébként kategóriánként öt rajzot a megyei fordulóra küldtek tovább, ahonnan a megye többi rendőrkapitányságáról is beküldött rajzok közül szintén tizenötöt továbbítottak az országos fordulóra. Császárné Elek Veronika büszkén mondta el, a megyéből az országos pályázatra beküldött tizenöt alkotásnak több mint a felét a pápai és Pápa környéki gyermekek készítették. Az országos forduló eredményeiről később kapnak tájékoztatást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!