Öregdiákok a Mezőben


2014-05-28 19:47:35  | cikk: Babos Petra  | 


Öregdiákok a Mezőben főképe
A Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola ebben a tanévben ünnepli fennállásának 120. évfordulóját. Ez alkalomból egész hetes programsorozat várja a diákokat. Az ünnepélyes megnyitót tegnap délben tartották.
Műhelybeszélgetéseknek nevezték el azt a rendezvényt, amelyen mezős élményeikről, mostani munkáikról mesélnek öregdiákjaik. Ma Sántha Csaba borkereskedő, az Edvy Malom Fogadó tulajdonosa, Horváth Ferenc repülős, Mihályfi Ákos brasil Jiu-jitsu versenyző és oktató, dr. Kasper László főállatorvos, Papp Attila vadászkísérő, Németh Péter tűzoltó, Horváth Sándor tűzoltó százados, tűzoltóparancsnok, dr. Kalmár Sándor egyetemi tanár, Szalai József, a devecseri húsüzem vezetője, Kovács Antal, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. elnök-vezérigazgatója, Mádl István agrármérnök, Kőszeghy Ádám agrármérnök és Csikós László, a díszszázad tagja tartott érdekfeszítő előadást a diákoknak.
Horváth Sándor hírportálunknak elmondta, 1989-ben lett gólya. Ő állattenyésztő szeretett volna lenni, de végül a gépész szakra nyert felvételt.
- Varga Sándor tanár úr volt az osztályfőnökünk, akire szívesen emlékszem vissza. Nagyon hírhedt osztály voltunk, a tanáriban mindig mi voltunk a téma minden évben. Az osztályunkba csak fiúk jártak. A tanár úr felesége a Petőfiben tanított és az ő lányosztálya lett a mi „testvérosztályunk”. Velük mentünk egyszer kirándulni Görögországba. Nagyon kalandos és emlékezetes volt az út, jól éreztük magunkat - mesélte Horváth Sándor. Majd hozzáfűzte, nagyon örül, hogy mezős lehetett, örömmel emlékszik vissza az ott töltött éveire.
De hogy miért is lett tűzoltó a gépészből? Erre nagyon egyszerű a válasz: „Dolgoztam a téglagyárban, aztán sorkatona lettem, majd megint visszamentem a téglagyárba. Utána 1-2 hónapig biztonsági őrként tevékenykedtem. Ezt követően a pápai reptéren három évig reptérkarbantartóként dolgoztam, s amikor megszűnt az alakulat, édesanyám biztatására lettem tűzoltó, amit azóta is nagyon szeretek”- tette hozzá nevetve.

Sántha Csaba 1985-ben végzett a Mezőben, ő és társai voltak az első gépész osztály tanulói.
- Ebbe az osztályba a jól tanuló diákok kerültek, mivel a gépekhez nagy szakértelemre volt szükség. Én nagyon szerettem ide járni, hiszen itt a való élettel lehetett találkozni.

Mádl István is büszke arra, hogy mezős diák lehetett.
- Akkoriban még nagy szó volt, ha valaki mezős lehetett. A tanárok többször is ijesztgettek minket azzal, hogy fiam, ha nem tanulsz, elkerülsz a gimnáziumba vagy a Közgázba. Én mindig is matematika-fizika szakos gimnáziumba akartam menni, de nem vettek fel, mert túl alacsony és sovány voltam, ezért jöttem a Mezőbe általános szakra. A Műszaki Egyetemre akartam menni, de hálás vagyok a tanáraimnak, főleg Markó tanár úrnak, hogy nem mentem oda, hanem helyette az agráregyetemre kerültem - mesélte az Agroprodukt Zrt. vezérigazgatója.
Elmondta még, a Mezőben mindig nagy volt a rend és a fegyelem. A fiúk sosem hordhattak hosszú hajat és szakállat, mert azt szigorúan büntették. Akinek mégis hosszú volt a haja, azonnal levágatták.
Végül azt tanácsolta a mostani diákoknak, hogy tanuljanak, mert sosem tudhatják, hogy mikor mire lesz szükségük.

A délutáni programban 120 perces sport is szerepelt, melyben a foci, a kosárlabda és a kézilabda kapta a főszerepet.
A Műhelybeszélgetések holnap 12 órától folytatódnak, amikor is dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, rendőr főtanácsos, megyei rendőrkapitány, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, Dr. Császár Éva, az Acsády Ignác Szakképző Iskola igazgatója, dr. Bauer András állatorvos, Sallai András, a Pápai Kenyérgyár igazgatója és dr. Pomogyi Piroska, a biológia tudományok kandidátusa, hidrobiológus lesznek a vendégek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!