Csapó és tessék! – Ismét filmet forgatnak Pápán


2014-05-28 00:43:51  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Csapó és tessék! – Ismét filmet forgatnak Pápán főképe
A napokban ismét filmforgatás helyszínéül szolgál városunk. Nemrég még a Végzős kezdők névre keresztelt televíziós sorozat filmkockáit rögzítették a pápai utcákon, kedden pedig a Képtelen történet című kisjátékfilmet kezdték el forgatni a belvárosban.
A Forrás Film égisze alatt készülő produkció számára a Soproni Petőfi Színház művészei adják a színészek döntő többségét, de pápai statisztákat, helyi színtársulatok (S.K. Társulat, Szó és Kép Színpad, Teleszterion Színházi Műhely) tagjait is viszontláthatunk majd a filmben. A 45 perces kisjátékfilmet a tervek szerint 12 napig forgatják majd májusban és júniusban, Pápán nyolc napot töltenek el a filmkészítők. A főszerepet Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő alakítja, a további szerepekben pedig feltűnik többek között Fodor Zsóka, Farkas Tamás, valamint Pelsőczy László. A forgatókönyvet Hámori András ötlete alapján Németh Ervin írta meg, a rendezői székben Bozsogi János ül. A pápai, illetve a soproni önkormányzat által is támogatott produkcióban Varga András és Mike László, az együttműködő partner Pápa Városi Televízió két vezetője is aktívan közreműködik – előbbi vágóként, utóbbi operatőrként. Pataki András producer, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának tájékoztatása szerint a Magyar Holokauszt Emlékévhez csatlakozva filmesítenek meg egy valóságos alapokon nyugvó, ám feldolgozásában fikciós történetet, amelynek témája a soha el nem múló emlékezést segítheti.

A cselekmény kiindulópontja dióhéjban: egy pápai származású író festményük hátoldalán egy zsidó családot ábrázoló fényképet talál. A rajta lévő írásból kiderül, a fotón szereplő szülők a fiúkra hagyták a képet. Az író a rejtély nyomába ered, melynek során felkeresi a szülővárosát, ahol újabb információkhoz jut. A legfontosabb támpont a nagynénje naplója, amiből kiderül, a zsidó pár elcserélte a gyermekét, hogy biztonságban tudják a zsidóüldözés során. Az író tovább kutakodik, és megtalálja azt az asszonyt, aki sajátjaként felnevelte a zsidó kisfiút. Az asszonytól megtudja, miért történt a csere, és hogy a volt férje – aki a megszálló németeket is kiszolgáló fasiszta rendőr nyomozóból az ÁVH tisztjévé lépett elő – miként tartotta rettegésben a gyermek vagyonának megszerzéséért. Bár a történet rejtélyes főszereplője a zsidó fiú, a film cselekménye mégsem az ő életét követi nyomon, hanem a megmentésében részt vevők szemszögéből mutatja be a holokauszt borzalmait, miközben az emberek sorsa iránt érzett felelősség kérdéseit vizsgálja – tudtuk meg Pataki Andrástól.
A kisjátékfilm producere megjegyezte, a produkció költségeihez a Miniszterelnöki Hivatal Civil Alapja 8 millió forinttal járult hozzá, az elkészült alkotást pedig oktatási segédanyagként minden magyar általános- és középiskola megkapja majd elektronikus formában.

– Nem az első filmünket készítjük Pápán, hiszen 2007-2008-ban itt forgattuk a Morcogi című ifjúsági tévéjátékot. Emellett a 2010-ben forgatott A napfényben fürdő kastély című filmhez is vettünk fel jeleneteket a városban. A mostani alkotásunk pedig egy kifejezetten pápai történet lesz. Külön öröm számunkra, hogy ezúttal is élvezhetjük a pápai önkormányzat támogatását, továbbá számos helyi vállalkozás is a produkció mellé állt – nyilatkozta hírportálunknak Pataki András, aki kérdésünkre elárulta, a film a Duna Televízióban is látható lesz majd.

Képek:


Címkék: filmforgatás | belváros
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!