Boldog születésnapot, Mező!


2014-05-27 22:12:26  | cikk: Babos Petra  | 


Boldog születésnapot, Mező! főképe
A „120 éves a Mező!” rendezvényhét ünnepélyes megnyitóját tartották ma délben az intézmény aulájában.
Az iskolát 1892-ben alapították Magyar Királyi Földmíves Iskola néven. Ezt az építkezés követte. Felépültek a tanárlakások, a tanügyi épület négy tanteremmel és az irodaépület. Mindegyik áll még most is, és naponta használják őket.
- Az egykori tanügyi és iroda az „E” épületünk, amelyet 2010-ben felújítottak mindannyiunk örömére. A kibővített, de eredeti külsejét megőrző épület funkcióját tekintve gazdagabb is lett. 1893-94 volt az első tanév. Így azt állapíthatjuk meg, hogy most a 120. tanévre emlékezünk - kezdte ünnepi beszédét Békefi Imre igazgató.
- Pápa város ebben az évben ünnepli 800 éves jubileumát. A 800. évfordulót ünneplő városban 120 éves a Mező! Ehhez a programhoz csatlakozott az iskola is. A célunk az, hogy megálljunk egy pillanatra és számot vessünk. Olyan ez, mint egy hőlégballonnal való utazás. Ahogyan egyre jobban emelkedik, messzebb lát az ember, és az egész táj láthatóvá válik. Jó lenne, ha lehetőségünk lenne az iskola életéből egy hosszabb szakaszra rálátni. Ezért szeretettel meghívtuk immár nyugdíjas kollégáinkat, akikkel bizonyára többször lesz ismét lehetőségünk beszélgetni. Úgy gondoljuk, hogy tanulóink számára szép példa, ha egykori mezősöktől hallanak biztató, vicces vagy éppen komoly szavakat az iskoláról, tanárokról. A ma délelőtt elhelyezett időkapszula, az abban elrejtett gondolatok és tárgyak irányítják figyelmünket a jövő felé. „120 éves a Mező!” Büszkék lehetünk a múltunkra, bizakodva tekinthetünk a jövőbe - mondta Békefi Imre.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében a 120 éves iskola történetéről, átalakításairól szólt.
- A Pápai Mezőgazd
asági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola első lépéseit épp 120 évvel ezelőtt tette meg. Az alapítók a legjobb helyen hozták létre az iskolát, ott ahol a mezőgazdaságnak évszázados hagyományai vannak. Szándékuk nem titkoltan az volt, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik elő tudják segíteni a mezőgazdaság fejlődését, értik, megértik a gépek, az új technológiai fontosságát, és ráadásul még a termőföld szerelmeseivé is válnak a tanulmányaik során. A képzés 20 tanulóval indult, napjainkban 928 tanulóval Pápa város legnagyobb iskolája - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Majd hozzátette, hogy egy jó szakma is ér annyit, mint egy diploma.
Unger Tamás alpolgármester az iskola egykori igazgatójaként és városvezetőként is jelen volt e szép eseményen. Mint mondta, Pápán, az iskolavárosban a gimnáziumok többsége több százéves, de a 120 év nem kevés.
- A kezdetekben helyesen ismerték fel azokat az igényeket, amelyek jelentkeztek az akkori munkaerő piacon, helyesen ismerték fel, hogy magasabb szintű képzettséget adó oktatást kell szervezni a városban. Ez az oktatási intézmény maximálisan be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt, ahogy tapasztalhattuk, ez a meglét, továbblépési képességgel párosult. A Mező sikere a folyamatos megújulási igényében rejlik, abban, hogy feltételrendszerét is képes volt megújítani és alkalmazkodni a körülményekhez. A Mező a legnagyobb változáson átesett középfokú oktatási intézmény a városban. Örvendetes, hogy mindezek mellett az iskola meg tudta őrizni emberléptékűségét és humánumát - tette hozzá az alpolgármester.

Dr. Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte a jubiláló intézményt, s átnyújtotta Békefi Imrének a Vidékfejlesztési Minisztérium elismerő oklevelét.
A helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat agrárpolitikájának köszönhetően újra fellendült a magyar mezőgazdaság, egyre több helyen lehet találkozni kiváló magyar minőségű helyi és háztáji termékkel, valamint reneszánszukat élik a kézműves termékek, amelyekre igen nagy a kereslet.

A jubileumi évfordulóra egy iskolatörténeti kiállítást is szerveztek. A gazdag tárlatot Békefi Imre nyitotta meg.
- Tematikusan ragadtuk meg a múltat, és ezen keresztül kívántuk bemutatni sokszínű iskolánkat. Térelválasztó elemekkel osztottuk fel a kiállítás helyét. A sarokban a diákgaléria látható, benne az elmúlt egy-két év legsikeresebb tanulói munkái. Kiemelem Kerekes Gréta 13. erdész technikus tanulónk tollrajzát, amely a 120 éves tanügyi épületet ábrázolja. Az aula bejáratai felett Khell Zoltán tanár úr két alkotása látható. A képek alatti tároló Markó József tanár úrnak állít emléket.
Az üvegfalakon Szentmiklósi-Nagy Kornél egyetemista öregdiákunk fotói láthatók. A képeken érződik a természet szeretete, megragad a pillanat varázsa. Különleges lehet egy erdei ibolya vagy tavaszi tőzike. De hogy egy közönséges fűcsomó a naplemente fényeiben ilyen gyönyörű, azt nem gondoltam volna. Kornél a 120 éves évfordulóra egy csodálatos fotót is adományozott az iskolának.
A második tér az iskola alapításának korszakába repít vissza bennünket. A földművelés eszközei láthatók itt. A vas-gerendelyes vasekét még igavonó állat húzta, a fogasboronával együtt, és kézzel történt az aratás is. A nagyüzemi cséplést gépesítik először, de a parasztgazdák cséphadarót használnak. A konyha berendezései között találjuk a legtöbb ismerős tárgyat. Az asztalfiával ellátott asztal, benne a kenyér és a Biblia, az asztalon található terítő Nyulasi József népi fafaragó művész, iskolánk volt tanulójának ajándékai. Az asztal mellett látható a fateknő, benne a mángorlófa, amelyek évszázadokon át a mosás elengedhetetlen eszközei voltak. További két tárlóban kisebb eszközök láthatók. A kukoricamorzsoló, a marhavakaró feladatát kitalálhatja a közönség. De mi lehet az a vonyogó, vagy orrzó? Az érdeklődők a szakmai tanároktól megkérdezhetik. A répavágó, a kasza, de még a csibeitató feladatát is már gépek és bonyolultabb szerkezetek veszik át.
Szabó Lajos malomsoki lakos mezős bizonyítványa a második év oldalánál van nyitva. Jeles tanuló volt a Pápai Mezőgazdasági Technikumban, így juthatott el a mosonmagyaróvári főiskolára, ahol agrármérnök lett. A doktori okleveléről fényképet láthatunk, úgyszintén a főiskolás csoporttársairól. Kőszeghy Aladár bizonyítványa szintén figyelemre méltó. Azoknak a családoknak állít emléket, akik több generációt engedtek iskolánkba azért, hogy embert faragjanak belőlük. Mert így mondta nekem valaki, a munka mellett, a közösségben, az itt tanító tanárok által lettek emberré. A térelválasztó állványokra napjaink képei közül válogattunk. Megjelennek az itt oktatott szakmák, szakmacsoportok: mezőgazdaság, élelmiszeripar, vendéglátás és kereskedelem - zárta gondolatait az igazgató.

Természetesen ha szülinap, akkor nem hiányozhatott a hatalmas torta sem, melyet a pék-cukrász tanulók készítettek, s melyet Mesterházi Bálint tanuló szeletelt fel.
A programsorozat holnap Műhelybeszélgetéssel folytatódik, ahol híres öregdiákok tartanak majd előadást.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!