Az elszámoltatás nem a bosszú eszköze, hanem mérce a jövő számára - Kövér László volt a Pápai Polgári Kör vendége


2010-02-16 23:32:39  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Az elszámoltatás nem a bosszú eszköze, hanem mérce a jövő számára - Kövér László volt a Pápai Polgári Kör vendége főképe
Az országgyűléshez című Petőfi-vers elszavalásával adta meg Kincses László az alaphangját a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében a valamivel hat után kezdődött polgári körös rendezvénynek, amelyen a szervezet Kövér Lászlót, a Fidesz Országos Választmányának elnökét látták vendégül.
- Fontos feladata a Polgári Körnek, hogy minden alkalommal egyértelműen megnevezze azt a személyt és szervezetet, akit a választáson támogat. Nem okozok nagy meglepetést, ha az április 11-i választások előtt dr. Kovács Zoltánt és a Fidesz-KDNP pártszövetséget nevezem meg – kezdte köszöntőjét Rabi István, a Pápai Polgári Kör elnöke. – Messziről jött ember azt mond, amit akar – folytatta az elnök -, hát Kovács Zoltán nem jött messziről: közülünk való, innen lett országosan ismert és elismert politikus – mondta, miközben Kövér László mellé a fideszes jelöltet is felhívta a színpadra.  Rabi István véleménye szerint egy kérdésre kell világos választ adni április 11-én: arra, hogy az elmúlt nyolc évben jól mentek-e a dolgok az országban. – Nem – mondta -, s ezen csak a Fidesz-KDNP tud változtatni, így őket kell támogatni, annál is inkább, hisz az összes többi párt ellenzéki szerepre készül.
Rabi István után Kövér László lépett a mikrofonhoz.
- A remény nem az IMF-ben, nem az EU-ban, nem a világgazdasági fellendülésben, hanem a magyar emberekben van – mondta egyebek mellett a politikus. Megköszönte a választók eddig tapasztalt támogatását, azt a 7-800 ezer ajánló szelvényt, amit a Fidesz aktivistáinak országszerte átadtak. Reményét fejezte ki, hogy a 2 millió darabig meg sem állnak, ám nem azért, mert ez verseny, hanem amiatt, mert akkor legalább ennyi embert sikerül a kampány első részében megszólítaniuk. Elismerését fejezte ki a Pápai Polgári Körnek, hisz a szervezet az egyik bizonyítéka annak, hogy a jobboldalon politizálók közössége az elmúlt nyolc évben egymásra talált, megszervezte önmagát, értékeiben megbizonyosodott; többet értett meg a világból, mint amennyit a másik oldalon felsorakozottak. Ám amennyiben ezt a tudást nem lesznek képesek megosztani utóbbiakkal, akkor ki lesznek szolgáltatva a baloldal populizmusának, ezért Kövér arra szólította fel a jobboldal támogatóit, hogy nyerjék meg a másik oldal támogatóit, s közösen jelentsék azt a reményt, amin újjá lehet építeni az országot.
- Mi a teendő a remélt kormányváltást követően? – tette fel a kérdést a politikus. Első feladat a leltárkészítés: dokumentálni kell, hogy „mit tettek, mit vittek”, aztán nyilvánosságra kell hozni a tényeket. Katona Klári slágerét idézve („látni akarom a neveket”) utalt arra, hogy a jövő elorozásáért, a 2006. október 23-i rendőrattakért felelősöket névvel és fényképpel kell a polgároknak megismerniük. A leltárkészítés részeként valóságos számokkal kell újraírni az idei költségvetést, továbbá a polgárok felhatalmazásával élve újra kell tárgyalni hitelszerződéseinket a nemzetközi szervezetekkel és pénzintézetekkel. Második feladatként azt kell megvizsgálni – emelte ki Kövér -, hol szükséges az azonnali tűzoltás, a beavatkozás a nagyobb katasztrófa megelőzésére (az egészségügyet említette itt), s csak ezután kezdődhet a romeltakarítás.
A kilábalás zálogaként a kis- és középvállalkozások levegőhöz juttatását nevezte meg.
– Szükségünk van a multikra, sokat jelentenek az országnak, de a válságból nem ők fognak kihúzni minket, hanem az erőre kapó, a munkavállalók kétharmadát foglalkoztató magyar vállalkozások – jelezte Kövér az elkövetkező fideszes gazdaságpolitika súlypontját. Megdöbbenéssel idézte a pénzügyi államtitkár szocialista Katona Tamást, aki azt mondta, hogy Magyarországon nincs szükség új munkahelyekre, hisz a demográfiai folyamatok miatt folyamatosan csökken a munkaképes korúak száma. A Fidesz továbbra is úgy látja - hangsúlyozta -, hogy csakis az új munkahelyek, az alacsonyabb kulcs mellett is növekvő költségvetési befizetések jelenthetik a kiutat a válságból. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy szükséges a társadalom önszerveződése, a különböző hivatásrendek (pedagógusok, orvosok, vállalkozók stb.) összezárása, érdekérvényesítő képességének megteremtése is.
A közönség részéről elhangzott hozzászólásokra reagálva Kövér László elmondta, hogy cigányok és magyarok egymásra vannak utalva, s ha a cigánysággal kapcsolatos problémák egy generáció alatt nem is oldhatók meg, de legalább el kellene indulni a megoldásokhoz vezető helyes irányba. A munka és az iskola a megoldás két kulcsfogalma, de – ahogy külön ki is emelte – nem az antiszegregáció görcsös erőltetése, hanem a képességeknek megfelelő előbbre jutás biztosítása.
- Nem lehet mindenkiből akadémikus, de ez nem is kell; nem lehet mindenkiből diplomás, de ez sem kell; nem lehet mindenkiből szakmunkást nevelni, de akiből lehet, abból kell is, s ez az állam felelőssége is. Akit pedig féken kell tartani, azt meg is kell fékezni – fogalmazott Kövér László. Idézte egyik cigány képviselőtársát a parlamentből, aki olykor tréfásan meg szokta jegyezni, hogy az összes cigány tolvaj nem lopott annyit az elmúlt húsz évben, mint amennyit a most kormányon lévők a mögöttünk hagyott négy esztendőben.
Egy másik hozzászólásra reagálva Kövér kifejtette, hogy az MSZP és az SZDSZ felelőssége között meglévő korábbi minőségi különbség már nincs meg. Korábban a szocialisták azt nézték, miben van üzlet; ma már azonban az addig csak az SZDSZ-re jellemző tudatos nemzetrombolás – akár az áttétet képező rákos daganat – az MSZP-re is átterjedt. Utóbbit három, egyaránt Gyurcsány Ferenchez köthető példával világította meg a fideszes politikus: a 2004. december 5-i népszavazást megelőző kampánnyal, amikor is szociális demagógiával uszított magyart magyar ellen a korábbi miniszterelnök, aztán a 2006. évi őszödi beszéddel, pontosabban annak tartalmával, amelyben Gyurcsány kifejtette, hogy a polgárok szándékos félrevezetésével nyertek választást, harmadrészt pedig a 2006. október 23-i rendőrségi fellépéssel, amikor „rendőrök kéjjel tapostak a magyar zászlón”. Ezeket a bűnöket a szocialistáknak meg kell gyónniuk, vezekelniük kell, bocsánatot kell érte érniük, mert amíg nem teszik meg, addig – amint fogalmazott – a szocialisták senkiháziak.
- Nem lehetséges, hogy következmények nélkül múljon el mindaz, ami az elmúlt nyolc évben történt, nem lehetséges, hogy mégegyszer ugyanazt a hibát kövessük el, amit 1990-ben egyszer már megtettünk – foglalta össze Kövér László.

Kapcsolódó cikk:

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!