Utózöngék az európai parlamenti választásokról


2014-05-27 00:40:51  | cikk: pt  | 


Utózöngék az európai parlamenti választásokról főképe
A vasárnapi európai parlamenti választások előrelátható és meglepő eredményekkel is szolgáltak a magyar társadalom számára. Ezzel kapcsolatban arra kértük a pápai önkormányzatban képviselettel rendelkező politikai pártok (Fidesz, MSZP, Jobbik) helyi elnökeit, értékeljék az EP-választás végeredményét.

Dr. Áldozó Tamás, a Fidesz pápai elnöke megjegyezte, az április hatodikai országgyűlési választásokhoz képest két lényeges elmozdulás történt vasárnap. – Nagy arányban veszített a szavazóiból a Jobbik, hiszen a párt támogatottsága bő 20 százalékról 15 százalék alá csökkent. Ezzel szemben a Fidesz támogatottsága csaknem 7 százalékkal nőtt, ami ugyancsak nagy változás az amúgy is jó április hatodikai eredményünkhöz képest. A baloldal három darabban hozta nagyjából ugyanazt, mint amit az előző országgyűlési választásokon egy tömbben kapott – mutatott rá a kormánypárti politikus.
Hozzátette, Pápán a Fidesz az országos átlag fölött, míg a Jobbik az országos átlag alatt teljesített. Dr. Áldozó Tamás véleménye szerint a helyi közélet, illetve a közelgő önkormányzati választások számára különösen izgalmas kérdés lesz, hogy a következő hónapokban milyen következményei lesznek a Demokratikus Koalíció és az MSZP majdhogynem azonos támogatottságának. A kormánypárt újabb magabiztos sikerére irányuló kérdésünkkel kapcsolatban a Fidesz pápai első ember elmondta: helyi szinten ugyanabból a sávból kapják a szavazatokat 1998 óta, emellett pedig az ország más pontjain lényegesen megerősödött a pártjuk. – Tagadhatatlan, hogy a támogatottságunk magas a teljes népességen belül, és a mi választóink nagyobb arányban mennek el szavazni. Természetesen ezért meg kellett dolgoznunk, ebben több mint egy évtizedes munkánk van – hangsúlyozta.
– Sok tanulsággal szolgált az EP-választás, amely tendenciákat mutatott meg, és egy pillanatnyi közvélemény-kutatás is volt egyben. Azonban az igazán nagy jelentősége az önkormányzati választásoknak lesz, hiszen az már öt évre osztja majd el a felelősséget a helyi politikai erők között – fogalmazott dr. Áldozó Tamás.

Orbán Imre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pápai elnöke úgy véli, felesleges összehasonlítani az országgyűlési választások eredményeit az EP-választással, mivel utóbbin jóval alacsonyabb volt a részvétel, ez pedig nem kedvez pártjának. Mint mondta, az alacsony részvétel mellett számukra hátrány volt az is, hogy egy EU-szkeptikus párt híveit nem igazán mozgatja meg egy EP-választás. – 2014. május 25-én a 2.313.259 fős „közvélemény-kutatási mintából” a Jobbik Magyarországért Mozgalom 14,68 százalékos eredményt ért el, amivel pártunk a második erővé nőtte ki magát a hazai közéletben. Budapest és Csongrád megye kivételével a Jobbik mindenhol a második helyen végzett, így Pápán is. EP-választást csak EP-választással érdemes összehasonlítani, így teljesen felesleges az a kormánypárti kommunikáció, mely szerint a Jobbik 5 százalékot veszített szavazataiból az országgyűlési választásokhoz képest – fogalmazott Orbán Imre.
– Az európai parlamenti választásnak minimális hatása van az emberek közvetlen életére. Az Európai Parlamentből nem fogják megoldani a devizahitelesek gondjait, nem lehet felszámolni a cigánybűnözést, nem lehet megszüntetni az országot átszövő politikai korrupciót. A Jobbik Magyarországért Mozgalom továbbra is a magyar termőföld magyar kézben tartásáért fog küzdeni, továbbra is fel kívánja hívni az európai közvélemény figyelmét a Magyarországon létező társadalmi, közjogi és politikai kiszolgáltatottságra, és továbbra is a kis- és középvállalkozók érdekeit kívánja érvényesíteni a multikkal szemben. Fel kívánjuk hívni a figyelmet a kisebbségi sorra jutott magyarság, a nyugdíjasok, a nők, a fiatalkorúak elleni fizikai atrocitásokra. A Jobbik Magyarországért Mozgalom pozitív kampányt folytatott, és pozitív értékeket szeretne képviselni az EP-ben. Pozitív és programalapú kampányt kívánunk folytatni az önkormányzati választások idején is – közölte a Jobbik pápai elnöke.

Grőber Attila, a Magyar Szocialista Párt pápai elnöke elöljáróban elmondta, az értékelés tekintetében nehéz helyzetben van, mivel nem vett részt az EP-választási kampányban. Leszögezte, a május 25-ei voksolás nem a helyi politikáról szólt, hanem arról, hogy ki milyen kampánystratégiát választott. Ezért egyik pártnak sincs oka elbizakodottságra, miképpen magyarázkodni sem kell. Szavai szerint történt egy közvélemény-kutatás, és mindenki „beárazhatta” magát.
– A baloldali pártok összességében nagyjából olyan eredményt értek el a mostani választáson, mint április hatodikán. Picivel talán jobbat. Azonban a három párt között lényeges különbség volt. A DK kampányaktivitása messze felülmúlta az össze többi pártét. Az Együtt igyekezett egy olyan pályát keresni, ahol van tér, és okosan, ügyesen megtalálta az egykori SZDSZ, illetve az MSZP közötti területet. Be kell ismernünk, az MSZP a kampányaktivitásban és az új pályának a bejátszásában sem volt sikeres – fogalmazott Grőber Attila, aki a Fidesszel kapcsolatban megjegyezte: a kormánypárt képes messze a legjobb arányban az urnákhoz hívni a választóit. A szocialisták pápai elnöke elárulta azt is, azt gondolta, a Jobbik köreiben nagyobb a szavazói lojalitás. Emellett meglepetésnek nevezte a baloldali pártok átstruktúrálódását is. Mint mondta, az a baloldali közösség, amelyik 26 százalékos támogatottságot szerzett áprilisban, szemmel láthatóan három csoportból áll, és bizonyára sokakat meglepett, hogy közöttük nem tudott erős vezető erő lenni az MSZP. – Amíg elvi értelemben véve így struktúrálódik a baloldal, a balközép, addig nagyon könnyű helyzete van a Fidesznek, de még a Jobbiknak is – mutatott rá.
Grőber Attila a jövővel kapcsolatosan megjegyezte, újra kell gondolni egy-két dolgot, és a baloldal egyik pártjának sem szabad azt hinnie, hogy bármiben is magasabb elvi, erkölcsi, vagy politikai normák birtokában vannak, mint mások. Hozzáfűzte, ő maga továbbra sem lesz partner a hatalmi harcokban, a hatalmi acsarkodásokban – akár a baloldalon belüli, akár a jobboldal elleni mérkőzésekről van szó.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!