Pápai emlékek és hegedűjáték – Menyhárt Péter a Gyurátz-körben


2014-05-26 20:10:41  | cikk: mo  | 


Pápai emlékek és hegedűjáték – Menyhárt Péter a Gyurátz-körben főképe
Sportolók, művészek, különleges vagy éppen egészen hétköznapi foglalkozást űző személyek fordultak már meg a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör összejövetelein. Egy azonban mindannyiukban közös, hogy tehetségüket Pápán alapozták meg, gyökereik városunkba húzza őket, hiszen innen indultak pályájukon. Ezt mondhatja el magáról Menyhárt Péter is. Az evangélikus gyülekezeti házban tartott e havi összejövetel vendége a Pápán tanult zenetanár és hegedűművész volt, aki nemcsak mesélt életének meghatározó élményeiről és pápai emlékeiről, hanem hegedűjátékával is kellemes perceket szerzett hallgatóságának.

Menyhárt Péter 75 évvel ezelőtt született Pápán, iskoláit szintén városunkban végezte. A Türr-gimnáziumból került át Győrbe, az Állami Zeneművészeti Szakiskolába, ahol 1962-ben szerezte meg zeneiskolai tanári oklevelét. 1970-ig hegedűtanárként dolgozott a pápai zeneiskolában, majd néhány állomás, Sárvár és Ajka után Szombathelyen telepedett le családjával. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekarban játszott egészen nyugdíjba vonulásáig, 1999-ig.

A művész szerint az egyik legszebb hangszer a hegedű. Kötődése már gyermekkorában kialakult. Bár hangszerválasztását édesanyja befolyásolta, ma már el sem tudja képzelni, hogy más hangszeren játsszon. Csodálja a hegedű, a cselló és a brácsa hangját – árulta el az előadó.
- Nagy élményt jelentett számomra, hogy a pápai művelődési ház bérletsorozatának köszönhetően már akkoriban sokszor hallhattam a Győri Filharmonikusok koncertjeit. Inspirált és rendkívül meghatározó emlék maradt a számomra – emelte ki a hegedűművész.

Menyhárt Péter beszélt arról is, nyugdíjba vonulása után sem unatkozik, sőt a zenéről és a tanításról sem mondott le. Néhány évig visszajárt Sárvárra tanítani, de azóta is rendszeresen előveszi hangszereit, mint például ezen a mai estén a pápai közösség előtt. Menyhárt Péter az összejövetelen Eisenbeck Ágota közreműködésével Tartini, Bach, Benda, Elgar és Schumann hegedűdarabjait szólaltatta meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!