Rendben zajlanak az európai parlamenti választások


2014-05-25 16:00:15  | cikk: mo  | 


Rendben zajlanak az európai parlamenti választások főképe
Csütörtökön kezdődött meg az a négynapos választási folyamat, amelynek keretében az Európai Unió több mint 500 millió választópolgára adhatja le szavazatát, s így közvetlenül dönthetnek arról, hogy a következő öt évben mely képviselők befolyásolhatják az Európai Unió politikájának irányvonalát. Az Európai Parlamentnek 766 képviselője van, ez a szám azonban a 2014-es választásokon 751-re csökken, és azután ezen a szinten marad. A képviselők 28 tagállam több mint 500 millió polgárát fogják képviselni.

Több tagországban, és hazánkban is, ma reggel 6 órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek. A szavazókörök kijelölésében változás nem történt. Mindenki ugyanott adhatja le voksát, mint az országgyűlési választások alkalmával, Pápán 31 szavazókörben szavazhatnak a választópolgárok. Az európai parlamenti választáson nyolc pártlista közül választhatnak a polgárok, az öt-öt nevet tartalmazó lista egyikére szavazhatnak. A Helyi Választási Iroda vezetője arról számolt be, hogy a szavazókörökben a jogszabályoknak megfelelően, rendben megkezdődött a voksolás. Cikkünk megjelenéséig rendkívüli esemény nem történt – adott tájékoztatást Kanozsainé dr. Pék Mária.
A Helyi Választási Iroda vezetője elmondta, 15 óráig Pápán, a 31 szavazókörben a választópolgárok 20.29 százaléka, azaz 5173 fő adta le voksát.

Dr. Kovács Zoltán a reggeli órákban élt választójogával. A térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, minden választás a demokrácia ünnepe. A Fidesz-KDNP számára az a fontos, hogy megismételje a tavaszi eredményt – jelentette ki a politikus.
- Szeretnénk, ha nem kerülne szélsőséges párt az Európai Parlamentbe, például a Jobbik, és azt sem szeretnénk, ha a Magyarország ellen dolgozó bukott baloldal kerülne be a rendszerbe. Ha a szavazatok többségét elhozzuk, akkor meghatározó erő lehet a néppárt, és kevésbé tud keresztbe tenni az Unió, ha a mi képviselőink vannak többségben. Fontos, hogy minél kevesebben kerüljenek be az ellenfelek közül, hiszen az egyik nem kívánja az Európai Uniót, a másik pedig Magyarország ellen dolgozott – fogalmazott a képviselő.
Dr. Kovács Zoltán hozzátette, a 21-ből 10-11 parlamenti hellyel lenne elégedett, de jelentős sikerként könyvelné el, ha akár 14 mandátumot szereznének képviselőjelöltjeik.

Nem sokkal később csíptük el Gőgös Zoltánt. A szocialista párt megyei elnöke a Türr István Gimnáziumban adta le voksát. A politikus elmondta, állampolgári kötelességének tett eleget a szavazással.
- Európában nagyon sok fontos kérdés dől el, ezért is zavar, hogy várhatóan alacsony részvételre számíthatunk, ez már az első adatokból is látszik. Ha a megyében körülnézünk, láthatjuk, hogy 100 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett és ebben nincsen benne a vállalkozóknak nyújtott támogatás. Nem beszélve arról, hogy határok nélkül közlekedünk. Ez rendkívül sokat segített a határon túli magyaroknak. Tehát számos pozitívumot említhetünk, mégis egyfajta közöny kíséri a választásokat és nemcsak Magyarországon. Nem mindegy, hogy milyen pártcsalád irányítja az európai ügyeket. Európában általában középen állnak a meghatározó pártok, kicsi a köztük lévő ideológiai különbség, de a megoldásaik nem mindig ugyanazok. Van esély arra, hogy a baloldal többséget szerezzen. Nálunk pedig mérés is, hiszen ez egy alacsonyabb részvételnél is egyfajta közvélemény-kutatás.
Gőgös Zoltán hozzáfűzte, az európai parlamenti választás várhatóan leképezi a tavaszi voksolás eredményeit, bízik benne, hogy a pártlisták tekintetében a második helyet megszerezhetik.

Gőrber Attila, az MSZP helyi elnöke az Acsády Ignác Szakképző Iskolában kialakított szavazóhelyiségben voksolt. Grőber Attila kiemelte, 1990 óta minden alkalommal elmegy szavazni, úgy fogalmazott, számára ez olyan, mint a levegővétel. A szocialisták helyi vezetője elmondta, a következő hétéves európai uniós költségvetési ciklus reménykeltő Európának, Magyarországnak és a városnak is.
- A következő ciklusban a munkahelyteremtés, elsősorban a fiatalok foglalkoztatása áll a középpontban. És ha Európának az újonnan csatlakozókkal szemben van adóssága, akkor ez az. Nekünk magyaroknak és pápaiaknak ez a remény hét éve. S ha biztos megélhetést, munkahelyteremtést és a város megtartó erejét szeretnénk, akkor felelősségünk van abban, hogy ezt a reményt valóra váltsuk. Éppen ezért ez jóval több, mint pártpolitika. Ez egy nemzeti és lokálpatrióta ügy – fogalmazott Grőber Attila.

Áldozó Tamás polgármester, a FIDESZ helyi elnöke a vajdai óvodában kialakított szavazóhelyiséget kereste fel a déli órákban. Áldozó Tamás minden szavazást rendkívül fontosnak tart, 18 éves kora óta minden alkalommal részt vett a voksolásokon. Hangsúlyozta, a mait különösen fontosnak tartotta, hiszen az ország jövője Brüsszelben fordul meg, és nem mindegy, hogy mely párt képviselőit küldjük ki magyar érdekeket képviselni.
- Nem mindegy, hogy ki van Brüsszelben, mert ott sok mindent lehet csinálni. Az elmúlt ciklus kiváló példát adott erre: lehet az országot lejárató jelentéseket tollba diktálni, gondoljunk a Tavares-jelentésre, aztán lehet más országok érdekeit képviselni, például a KGB-s ügy esetében. De lehet nemzeti érdeket is képviselni, még akkor is, hogyha a leghangosabb képviselők gyalázzák ezért Magyarországot. Nekünk olyan hiteles, a magyar érdekekért kiállni tudó, a brüsszeli demokraták előtt nem hajbókoló emberek kellenek, akiknek a kezében jó helyen tudjuk az ország sorsát. És a Fidesz listáján ilyenek vannak – húzta alá a párt helyi elnöke, majd megjegyezte, azért is fontos, hogy a Fidesz sok mandátumot szerezzen, mert így a határon túli magyarok ügyét is Brüsszelbe tudják vinni.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!