Köszöntötték a néptáncosokat – Bemutatkoztak az együttesek


2014-05-25 06:44:21  | cikk: Babos Petra  | 


Köszöntötték a néptáncosokat – Bemutatkoztak az együttesek főképe
17 csoport közel 600 ifjú néptáncosának közreműködésével zajlott le péntek óta a XIII. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó.
1998-ban rendezték meg első ízben a néptánctalálkozót Pápán egy neves koreográfus közreműködésével. Az első évben több mint 1000 résztvevővel, 20 csoporttal valósult meg az országos fesztivál.

A szép számban megjelent együtteseket és vezetőiket tegnap délután köszöntötték ünnepélyes keretek között.
Elsőként dr. Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK igazgatója szólt a pápai találkozó valamennyi táncosához.
A megnyitón részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás polgármester is, aki köszönetét fejezte ki a néptáncos csoportoknak, hogy eljöttek városunkba. Végül örömét fejezte ki, hogy a résztvevők ebben a városban ünneplik a néptáncot, s szép műsorukkal elvarázsolják a pápaiakat.
Csasztvan András is gratulált a megjelenteknek, s elmondta, hogy egyre kevesebb az olyan város, ahol az ifjúságnak fesztivált szerveznek, de Pápa már hosszú évek óta megrendezi ezt a rangos eseményt. Majd köszönetét fejezte ki a városnak, hogy ismét helyet tudott biztosítani a néptánctalálkozónak.

Ezt követően folytatódott a bemutató. Először a somoskaiak mutatkoztak be, akik a pápaiak körében már ismertek voltak, hiszen legutóbb adventkor örvendeztették meg a közönséget gyönyörű koncertjükkel. A mostani alkalomra moldvai táncokat és énekeket hoztak.
Benke Paulina érdeklődésünkre elmondta, az ő csoportjuk nem egy állandó csapat, ritkán járnak fellépésekre, ezért nem is próbálnak rendszeresen. Nagyon örülnek, hogy újra itt lehetnek, jól érezték magukat a találkozón, sokszínű táncokat láthattak.
Őket a pápai Réthei csoport követte, amely elsősorban a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának néptánc tagozatos növendékeiből állt össze. Nevük a pápai híres tanítótól származik, Réthei Prikkel Mariántól, aki legelőször gyűjtötte rendszerbe a magyar népdalokat, s ezért sokat köszönhetnek neki a néptáncosok.
Müller Anita művészeti vezető az előadás kapcsán hozzáfűzte, két különböző karakterű, egy felvidéki és egy erdélyi táncot hoztak a találkozóra. Az Erdélyből származó küküli egy nagyon lendületes, pörgős tánc, mely rögtön elnyerte a közönség tetszését.
- Igyekeztünk két olyan darabot színpadra vinni, amellyel be tudjuk mutatni, milyenek is vagyunk mi, a Réthei néptánccsoport. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, elégedett vagyok velük. Ők heti 18 szakmai órán vesznek részt, amellett a közismereti órákon is meg kell felelniük, tehát néha késő estékig próbálunk, gyakorolunk. Úgy gondolom, hamar fel fognak nőni ezek a gyerekek - tette hozzá elmosolyodva.
Knapecz Kata, a Réthei egyik tagja nagyon jól érezte magát a fellépés során, úgy érzi, igazán jól sikerült, remek hangulatot tudtak teremteni. Szerinte a maguk örömére táncoltak, jót szórakoztak és buliztak, de azért kellett koncentrálniuk is.
Baán Éva szervező szerint a pápai találkozó a legszínvonalasabb az országban. Városunk csoportjának bemutatója szerinte jól sikerült.
- Különleges volt az előadás. A szakmai értékelést meghallgatva a pápaiak sokat fejlődtek az utóbbi időben. A mi csoportunk törekedett arra, hogy a színpadot megfelelően használja ki, a táncosok visszafogottabbak legyenek, kicsit szemérmesebbek, őszintébb kapcsolatokat mutassanak. Nem letáncolni kell a másikat, hanem egymás mellett kell táncolni, s figyelni mindenkire, mindenre. A pápaiakra ez jellemző volt - mondta büszkén Baán Éva.

A második blokk végén Csasztvan András, a zsűri elnöke elmondta, az eddig látottakkal nagyon elégedett, színvonalas és jól felkészült csapatok mutatkoztak be, akik között sok a tehetséges fiatal. A zsűrinek nem feladata a helyezések kiosztása, csupán csak antológiára válogatása. Idén egyelőre három csoport szerepelt annyira jól, hogy érdemesek az antológiára. A csapatok erősek, de kevesebb az újítás az előző évekhez képest – derült ki a programon.

Az est a Dűvő Népzenei Együttes lemezbemutató koncertjével folytatódott a Fő téren, majd táncházzal zárult a színház aulájában.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!