"Helytálltak – örök például az utódoknak" - Emlékezés a világháború kitörésének 100. évfordulójára


2014-05-24 19:36:56  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


"Helytálltak – örök például az utódoknak" - Emlékezés a világháború kitörésének 100. évfordulójára főképe
„Megjárták a csataterek poklát, ismerték a kötözőhelyek, a hadikórházak iszonyát. Ismerték a hadifogság kínjait – a kiszolgáltatottságot messze idegenben, ismeretlen csillagzatok alatt a kínzó honvágyat és a depresszió éjfekete börtönét: az éhezést és a járványokat. És végigcsinálták a hazatérés nehézségeit: annak semmihez sem fogható örömeit és embert próbáló válságait. Helytálltak – örök például az utódoknak” - A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred történetén keresztül, koszorúzással és kiállítással emlékezett Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Huszáregyesület az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára. A magyar hősök napjának előestéjén szervezett emlékünnepségre sokan összegyűltek a Fő téren, ahol a hagyományőrző lovas és gyalogos díszőrség emlékeztetett a tragikus sorsú huszárezredre.

Pápa Város Fúvószenekara térzenével toborozta az emlékezőket a Fő tér nyugati oldalára, majd a Himnusz hangjait követően Kincses László Gyóni Géza Halkabban című versével idézte meg a hősök emlékét. A rendezvényen katonadallal működött közre Kossuth Gergő, majd Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott emlékbeszédet.
Kövér László úgy fogalmazott, emlékeznünk kell mindazokra, akik az ezred kötelékében harcoltak, megsebesültek, fogságot szenvedtek és az életüket adták a hazáért. Akik története nem valaki másé, hanem a miénk: a magyar családoké, hiszen mindaz, ami azokban a rettenetes években történt velük a háború miatt, kihatott a mi életünkre is. Az Országgyűlés elnöke szólt a huszár erényeiről: a kitartásról, a hazaszeretetről, az önfeláldozásról és a bajtársiasságról, majd kiemelte, a gorodoki lovasroham és a rettenetes satanowi éj kavarodása utáni nap már egy másik huszárezredre virradt. Egyszer s mindenkorra véget értek a békeévek, s a pápaiaknak is megkezdődött a világháborúk évszázada.
- Nagyapáink, dédapáink háborúba mentek, és megtették a kötelességüket: az összeomlás pillanatában nem állt ellenség magyar földön. Megtanulták, mi a háború. Harcoltak, tűrtek, szenvedtek ezért a hazáért. Megjárták a csataterek poklát, ismerték a kötözőhelyek, a hadikórházak iszonyát. Ismerték a hadifogság kínjait – a kiszolgáltatottságot messze idegenben, ismeretlen csillagzatok alatt a kínzó honvágyat és a depresszió éjfekete börtönét: az éhezést és a járványokat. És végigcsinálták a hazatérés nehézségeit: annak semmihez sem fogható örömeit és embert próbáló válságait. Helytálltak – örök például az utódoknak – hangzott az emlékbeszéd.
A házelnök hangsúlyozta azt is, a nagy háború után – amelyben 700 ezer Magyarországról besorozott katona vesztette életét – elveszett a történelmi haza is. A történelmi Magyarország területének kétharmadát elcsatolták, minden tíz magyar emberből hármat idegen államok fennhatósága alá, súlyos kisebbségi sorsba kényszerítettek a saját szülőföldjén.
- Az első világháború 100. évfordulóján érdemes megtanulnunk a pápai huszároktól, hogy a haza mindenek előtt való. Mindig készen kell állnunk a haza és a nemzet megvédésére. Vannak idők, amikor a hazát életáldozattal, vérrel és vassal kell védeni. Ez volt a pápai hetes huszárok ideje. És vannak idők, amikor a hazát munkaáldozattal és szavazatunkkal kell megvédeni. Magyarország és Pápa polgárai ezt tették április 6-án, tegyék ezt holnap, május 25-én az európai parlamenti választásokon és tegyék ezt ősszel, az önkormányzati választásokon is. Mert a mi időnkben a szavazat a kard, a huszár pedig a választópolgár – fogalmazott Kövér László, majd Márai Sándor gondolataival zárta beszédét: „A haza nem csak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életed alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is.”

A beszédet követően az emlékezők elhelyezték a kegyelet koszorúit Gróf Lubienski János huszár altábornagy, a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred volt pápai parancsnoka emléktáblájánál, majd megtekintették a Fellner udvarban nyílt történelmi kiállítást. A „Volt egyszer egy huszárezred” címmel összeállt tárlat korabeli dokumentumok, fényképek, egyenruhák, fegyverek és felszerelések bemutatásával követi végig a pápai ezred történetét, életét. A kiállítóhely bejárata mellett elhelyezett emléktáblán a pápai hősök névsora olvasható. A gondosan összeállított tárlatért a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Pápai Huszáregyesület felelős.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!