A vallás meghatározó szerepe


2010-02-16 19:36:19  | cikk: Babos Petra  | 


A TUDÁS-SZÍN-TÉR projekt keretein belül szervezik a Szűkebb Pátriánk tanfolyamot, melyen a mai alkalommal Páll Erzsébet hittantanár tartott előadást a vallás meghatározó szerepéről.
- Olyan korról szeretnék beszélni, amely a Kárpát-medence magyar kereszténységének a virágkora volt. Népünk tisztelte a Nagyasszonyt, az ország koronáján is az ő képe volt a fő helyen. Őseink hitték és tudták, hogy Isten és a Nagyasszony vezette be népünket és hazát adott a Kárpát-medencében. Népünk a Honfoglalás előtti időszakban is találkozott a kereszténységgel. Géza fejedelem álmában is Szűzanya jelenik meg és fiút ígér neki. A világegyházak 1950. november 1-jén kezdik ünnepelni a Nagyboldogasszonyt.
A Nagytemplomot, a Református templomot, a Bencés templomot és gimnáziumot, a kórházat és az Önkormányzat épületét mind őseink hitéből és vallásosságából épülték - mondta el Páll Erzsébet.
Az előadó az ünnepekről is beszélt.
- Nemzeti kultúránkat és mindennapjainkat is kereszténységünk határozza meg, hiszen himnuszunk is a Boldogasszony Anyánk volt, míg Kölcsey Ferenc meg nem írta és Erkel Ferenc meg nem zenésítette mai Himnuszunkat.
Végül pedig hangsúlyozta, hogy Isten nem segít kétféleképpen.
- Fogjuk meg tehát Nagyasszonyunk kezét, mert ő soha nem hagy el bennünket. Ne keressünk idegen segítséget, amikor itt van a mi égi Édesanyánk. Térjünk vissza Istenhez, és akkor megtanulunk újra ünnepelni. Hiszen tudjunk, hogy amilyen kis nemzet vagyunk, régen eltűntünk volna, ha nem vagyunk Isten kiválasztott gyermekei. Fogjunk tehát össze, kérjük Isten és a Boldogságos Szűzanya segítségét! Akkor lesz jövőnk, erős nemzetünk és hazánk, amire újból büszkék lehetünk - zárta előadását a hittantanárnő.

A jövő héten, kedden, Veszprém megye egyházi emlékeiről esik szó Rainer Pál előadásában.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!