Néptáncosok a belvárosban


2014-05-24 13:12:49  | cikk: Babos Petra  | 


Néptáncosok a belvárosban főképe
Többszáz néptáncos énekelt és táncolt ma délelőtt a belvárosban. Az égiek is kegyesek voltak a XIII. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó résztvevő csoportjaihoz, akik a hagyományokhoz hűen felvonulással örvendeztették meg a járókelőket. A népes felvonulás a színháztól indult, s a Várkerten keresztül az Agrárexpora látogattak el, majd a megújult Fő téren táncoltak a járókelők legnagyobb örömére. Onnan a Kossuth utcán keresztül a Református templomba mentek a csaptok. A vidám táncosok útközben végig énekeltek, integettek és jókedvűen mosolyogtak.
A fiatal táncosoknak Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, dalszerző, népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő együttes vezetője tartott előadást a Református templomban.
Sebő Ferenc előadásában életéről, munkásságáról beszélt, de a táncház-mozgalomra is kitért. Mint mondta, az első táncház Budapesten, 1972. május 6-án nyílt meg.

- Sok tanulság van, amit érdemes a fiatal generációkkal megosztani, mivel mi ezt már negyven éve csináljuk. A táncházmozgalmak sosem kampányoltak. Jó lenne a mai életvitelbe is átvinni, hogy a néptánc fontos, erre szeretném a diákok figyelmét felhívni. Manapság szerencsére nagyon sok fiatal néptáncol. Nagyon sajnálom, hogy a televízióban nincs néptánc, pedig fontos lenne. Örülök, hogy Pápa ismét megszervezte ezt a rangos találkozót, ami azt bizonyítja, hogy erre van igény.
Mesélt arról is, hogy a népzenegyűjtésnek még máig is van létjogosultsága, szerencsére vannak olyan idős emberek, akik tudnak mesélni erről. Sajnos azonban már nem sokáig, s akkor csak a filmek, felvételek maradnak, ahhoz viszont érteni kell, hogy abban mi a lényeg. Műveltségre van szükség, ami nemcsak a népzenére vonatkozik - tette hozzá Sebő Ferenc.
Végül örömét fejezte ki a sok fiatal néptáncos láttán.

Az előadás után a fiatalok ebédelni mentek, majd vissza a színházépületbe, ahol 14 óra 45 perckor kezdődik a találkozó hivatalos nyitóünnepsége.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!