Néptáncosok a színházban - Megkezdődött az országos néptánctalálkozó


2014-05-23 20:59:47  | cikk: Babos Petra  | 


Néptáncosok a színházban - Megkezdődött az országos néptánctalálkozó főképe
Már javában ropják a táncot a XIII. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó résztvevői a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében, melynek ismét városunk ad otthont. A kétnapos rendezvényt az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösen szervezte, melyen 18 együttes közel 600 ifjú táncosa lép színpadra. A program fővédnöke dr. Áldozó Tamás polgármester.
Baán Éva, a rendezvény szervezője érdeklődésünkre elmondta, az idei találkozó jóval népszerűbb, hiszen két évvel ezelőtt még csak 14 csapat vett részt. Örömükre szolgál, hogy a határom túlról is jöttek fellépők, Csángóföldről és Szerbiából.
A szakmai zsűriben helyet foglal Csasztvan András, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke, Kökény Richárd, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, az Állami Népi Együttes tánckar vezetője, Némethné Bakonyi Erika táncpedagógus, Kovács Norbert Cimbi, Örökös Aranysarkantyús táncos, koreográfus.
A találkozó első bemutatóján ma este az Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Ifjúsági tánccsoportja lépett színpadra.
Ihász László művészeti vezető hírportálunknak elmondta, a homokbödögei csoport 1996-ban alakult. A vezető nagyon elégedett növendékeivel, akik sokat készültek, ma pedig szépen szerepeltek, büszke rájuk.

Őket a ménfőcsanaki Marcal csoport követte a színpadon.
Klauz Balázs, a Marcal Néptáncegyüttes vezetője elárulta, 2005 őszén alakultak 13 fővel, majd folyamatosan bővültek. A mai fellépésre egy kalocsai és egy nyírségi csokrot hoztak. A művészeti vezető hozzáfűzte még, nagyon színvonalas a rendezvény, sok fellépővel, akiktől sokat lehet tanulni.
- Először járunk Pápán, jól érezzük magunkat, elégedettek vagyunk a szervezéssel, a szép várossal - hangsúlyozta Klauz Balázs.

Az est során fellépett még a győri Regős/Rege, a budapesti Bem Ifjúsági, a szennai Zselic, a kalocsai Liszt Ferenc AMI Ifjúsági, a fóti Ciha és a százhalombattai Ifjúforrás is.
A program táncházzal zárult, ahol a talpalávalót a Zagyva Banda húzta az aulában.
A rendezvény holnap 10 órától folytatódik, amikor is az együttesek egy zenés-táncos felvonulás keretében ellátogatnak az Agrárexpora, majd a Fő téren keresztül, a Kossuth utcán a Református templomba mennek, ahol Sebő Ferenc Kossuth-díjas népzenész előadását hallgathatják meg.
Mivel még minden együttes nem érkezett meg, ezért az ünnepélyes köszöntő szombaton délután 14 óra 45 perckor lesz a színházteremben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!