Összefogást sürgetnek a mezőgazdasági termelők között


2014-05-23 12:52:21  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Összefogást sürgetnek a mezőgazdasági termelők között főképe
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének Termelői együttműködés lehetőségei az értékesítésben című szakmai konferenciájával vette kezdetét a 18. Pápai Agrárexpo ma délelőtt. A Városháza nagytermében tartott rendezvényen dr. Radovits Tibor, az agrárkamara megyei elnöke köszöntötte az egybegyűlteket a szervezők nevében, majd három előadás következett, melyek kormányzati, érdekképviseleti, illetve gyakorlati oldalról járták körbe a konferencia témáját.
– Magyarországhoz viszonyítva Nyugat-Európában sokkal szélesebb a termelői bázis és sokkal több a kistermelő a mezőgazdasági termelésben, ugyanakkor az értékesítésben sokkal szervezettebbek, összefogottabbak. Ebből nekünk tanulnunk kell. Ma az a versenyképes, aki összefogottan és szervezetten tud a piacokon megjelenni – így fogalmazta meg a szakmai konferencia alapgondolatát dr. Radovits Tibor.
Kiemelte, ennek érdekében nagyon komoly összefogásokra, valamint kormányzati és törvényalkotói munkára van szükség. – Érdekeltté kell tenni a termelőket abban, hogy nekik is érdekük legyen az összefogás – hangsúlyozta. – A termelés érdeke mindig a profit. A profit akkor több, ha összefogva, jobb szervezéssel, jobb árat tudunk elérni a piacokon. Ez akkor lehetséges, ha az eddigieknél nagyobb léptékekben gondolkodunk – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a mezőgazdasági termelők önszerveződéssel és együttműködéssel nagyobb eséllyel érvényesülhetnek a piacon. Összefogással a nagykereskedelmi szakaszt kihagyva közvetlenül értékesíthetnek vagy szállíthatnak a kiskereskedelemnek. – Magyarországon a termelői oldal a koncentrált kereskedelemmel szemben jellemzően nem tud egységesen fellépni. Minden ágazat adottságát még jobban ki lehetne használni. Ehhez jobb szervezettségre, technológiára, továbbá jobban hasznosított szakmai tudásra, az ágazatokon belüli információcsere élénkítésére, valamint összefogásra van szükség. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a cél érdekében együttműködési megállapodásokat köt a gazdaság szereplőivel. Emellett megalkotta a minden tag számára kötelező Üzleti Etikai Szabályzatát, amely meghatározza a tisztességes piaci magatartás kereteit – tudtuk meg Győrffy Balázstól.
A konferencián Győrffy Balázs mellett előadást tartott dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Jakab István, a Magosz elnöke, valamint Vadász Csaba, az Agropa Pápa Környéki Gazdák Beszerző, Raktározó, Értékesítő és Szolgáltató Szövetkezetének vezetője. A rendezvény végén az előadók a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!