Egy nyomozó élete


2014-05-21 22:54:52  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Egy nyomozó élete főképe
Évadzárójához érkezett a Kiliáni beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat, melynek szerda délutáni alkalmán Nagy Ákos rendőr őrnagy, a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője vendégeskedett a Szent József-kápolna és közösségi házban. A fiatal rendőr őrnagy 2004-ben bűnügyi technikusként kezdte bűnüldözői pályafutását Pápán, majd hamarosan nyomozói státuszba került. Ahogy mondani szokták, végigjárta a ranglétrát, mígnem rábízták a bűnügyi osztály vezetését.
Nagy Ákos elmondása szerint egy nyomozót mindig jóleső érzés tölt el, amikor az eredményes munkájának köszönhetően a sértettnek megtérül a kára, vagy amikor elkapják az elkövetőt. Kiemelte, szakmájában az együtt gondolkodás és a fegyelmezett csapatmunka a siker legfőbb titka. Emellett rendkívül fontos a kitartás, a motiváció, a hivatástudat. – Bátran mondhatom, a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi és vizsgálati osztályán nagyon jó csapat dolgozik. Szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis az osztályomon lévő rendőrök egy igazi csapatot alkotnak, mindenki lelkiismeretesen végzi a munkáját – jelentette ki az osztályvezető.
Mint mondta, ez a hivatás teljes embert kíván, ugyanis nincs klasszikus munkaidő, folyamatosan készenlétben kell állni. Továbbá előfordul például, hogy a nyomozati cselekményt éjszakába nyúlóan, vagy éppen alvás nélkül még másnap is folytatni kell. Persze adódnak veszélyes szituációk is, amik egy civil emberben bizonyára félelmet keltenének. Nagy Ákos úgy fogalmazott, ő maga nem fél, de olykor akadnak olyan helyzetek, amikor a szokásosnál nagyobb izgalom dolgozik benne. – Véleményem szerint a nehéz szituációkban a rendőr nem a saját testi épségét félti, hanem inkább attól tart, sikerül-e úgy lezárnia az aktuális rendőri intézkedést, hogy az jogszabályilag és emberileg is megállja a helyét – jegyezte meg a rendőr őrnagy.
A bűnügyi osztályvezetőtől megtudtuk, egy kihallgatás alkalmával kulcsfontosságú, hogy a nyomozó fejében rekonstruálódjon a bűncselekmény, illetve annak körülményei. Ha sikerül beszerezni a körülményeket megalapozó, megerősítő, alátámasztó tényeket, adatokat, bizonyítékokat, akkor innentől már a nyomozástaktikai fogásokon múlik, hogy ezeket mikor és milyen kérdések kíséretében tárják a gyanúsított elé. Az pedig nagyon fontos, hogy a kihallgatást végző rendőr jól tudjon kérdezni.
Természetesen a rendőr is emberből van, számára is fontos a kikapcsolódás, ennek érdekében pedig Nagy Ákos legszívesebben a természetben tölti a szabadidejét, és aktív tagja egy vadásztársaságnak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!