A Paca az ország legjobb diáklapja


2014-05-21 22:04:26  | cikk: Babos Petra  | 


A Paca az ország legjobb diáklapja főképe
A DUE az idei évben is meghirdette, immáron 25. alkalommal a Tehetségkutató Diákmédia Pályázatot, melyen minden évben megválasztják az év legjobb diákújságíróját, fotósát, diákújságát, diákrádióját, online médiumát és mentorát, természetesen általános, középiskolai és egyetemi kategóriákban.
Az Év Diákújsága kategóriában városunkból a Weöres Sándor Általános Iskola jól ismert iskolaújsága, a Paca nevezett, akik idén az ország legjobb diákújsága kategória első helyezését hozhatták haza. Az év diákfotósa pedig a volt türrös Varga Benedek lett, aki jelenleg a Műegyetemre jár.
A díjátadó ünnepséget a 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, Budapesten, a Millenáris Parkban tartották az elmúlt héten.
A Paca 19 éve működik a Weöres-iskolában, jelenleg 19 taggal, ebből nyolcan ötödikesek és hatan nyolcadikosok, a többiek hetedikesek. A lap évente hatszor, másfél havi rendszerességgel jelenik meg, 300 példányban, előfizetéses rendszerrel. Az újság munkáját Dudás Szabolcsné és Tegyi Tibor segítik. A Paca minimum 24, maximum 32 oldalon jelenik meg az év során. A témákat az iskola adja, vannak kötelező témák, mint például rendezvények, amelyekről rendszeresen beszámolnak. Minden lapban megjelenik egy képregény is. Mindig tudósítanak a divatról, a médiaszemélyiségekről.
Tegyi Tibor hírportálunknak elmondta, már négyszer lettek az év diáklapja, kétszer kaptak dicséretet, és kétszer lettek másodikak ezen az országos megmérettetésen. Az értékeléskor a zsűri kiemelte, a Paca egy jól szerkesztett és színvonalas lap, ami az általános iskolás újságok között ritka. Tartalmában, műfajában megfelel egy sajtókiadványnak. Egy iskolaújság fő célja, hogy az intézmény életéről, eseményeiről tudósítson, a diákokat foglalkoztató témákról, problémákról írjon - a zsűri szerint ezek nálunk tökéletesen megvannak – tudtuk meg a pedagógustól.

Nagy Bettina 8. osztályos tanuló már alsós kora óta rendszeres olvasója a Pacának. Felső tagozaton pedig már újságíróként is részt vesz a munkában. Bettina nagyon szeret írni, elmondása szerint sokat fejlődött a szókincse, a fogalmazási képessége, aminek szülei is örülnek.
A fiatal lány hozzáfűzte, írt már riportokat, de más műfajban is kipróbálta magát. A mosolygós lány egyszer elnyerte a hónap újságírója címet is, amire rendkívül büszke volt.
Egy másik nyolcadikos szerint jó dolog, hogy tagja lehetett a Pacának. A sajtófesztivál is nagy élmény volt számukra, hiszen ott minden évben jól érezték magukat. Sok hírességgel találkozhattak, fotózkodtak, beszélgettek.
Kalmár Szabina ebben az évben csatlakozott a laphoz, aminek rendszeres olvasója volt. Szabina fogalmazásai régebben nem voltak tökéletesek, de mára már nagyon ügyesen ír. Elmondása szerint sokszor kap ötöst fogalmazásból, ami az újságírásnak köszönhető.
A sikeres versenyzők oklevélben részesültek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!