Pápa évezrede – nagyszabású konferencia a 800 éves város tiszteletére


2014-05-21 17:34:38  | cikk: mo  | 


Pápa évezrede – nagyszabású konferencia a 800 éves város tiszteletére főképe
Sokan összegyűltek ma a Fő téri Zichy-házban arra a tudományos konferenciára, amelyet a 800 éves Pápa tiszteletére szervezett három intézmény – a Gróf Esterházy Károly Múzeum, a Jókai Mór Városi Könyvtár és a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára – , valamint Pápa Város Önkormányzata. Éppen húsz esztendeje annak, hogy 1994-ben egy, a maihoz hasonló konferencia keretében bemutatták a Tanulmányok Pápa város történetéből című könyvet, melynek azóta már második kötete is megjelent. Innen jött az ötlet, hogy az eltet két évtized kutatási adatait értékeljék, s esetlegesen újakkal egészítsék ki, hiszen az elmúlt néhány év régészeti feltárásai bőven szolgáltak történelmi jelentőségű információkkal – tudtuk meg az egyik szervező intézmény vezetőjétől.

A nagyszabású konferencián lokálpatrióták, helytörténészek, Pápához kötődő, vagy a városból elszármazott tudósok, kutatók, intézményvezetők, valamint Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester is részt vett. A programon dr. Hermann István köszöntötte a megjelenteket, majd Áldozó Tamás szólt a résztvevőkhöz. A polgármester hangsúlyozta, a 800 éves Pápa tiszteletére összeállt eseménysorozat keretében számos szórakoztató és tudományos program várja az érdeklődőket. A szakmai rendezvények első állomása ez a mai, melyen izgalmas részleteket ismerhetnek meg a megjelentek Pápa évszázados történetéből – emelte ki a városvezető. Áldozó Tamás szólt arról is, hogy a város történetének néhány fejezetét a tanulmánykötet foglalja össze, de talán e konferencia és a jövőben szervezendő tanácskozások alapján elkészülhet a Pápa város történetét dokumentáló kötet, amely a kezdetektől egészen napjainkig feldogozza településünk múltját.

A tudományos konferencia fókuszában Pápa középkori és kora újkori történelme áll. Az előadók szóltak – egyebek mellett – a város középkori topográfiájáról, arról az 1214-ben kelt birtokadományozó oklevélről, amely az első hiteles forrás városunk létezésére vonatkozóan, de előadások hangzottak el a régészeti ásatások eredményeiről, az egyháztörténetről és az Esterházyakról.
Szvath Márton, Mordovin Maxim és Kovács Enikő a Fő téri régészeti feltárás részleteit és az ásatások eredményeit osztották meg a résztvevőkkel. Mordovin Maxim, a Fő téri ásatásokat vezető régész elmondta, várakozásaiknak megfelelően a földből valóban országos, sőt Közép-Kelet-Európában is történelmi jelentőségű leletek kerültek elő.
- Gyönyörűen végig lehetett követni a teljes kronológiát, az Árpád-kortól egészen addig amíg Pápa egyszerű, falusias település, mezőváros lett. A leletek mennyisége és minősége is rendkívüli. Kiemelném az ólomplombákat, a textilplombákat. Ezek a legnagyobb mennyiségben Pápáról származnak. Páratlan az a gazdagság, amely előkerült. Azóta voltunk Csehországban és Lengyelországban, ahol szintén rácsodálkoztak a leletanyagra, hiszen voltak köztük olyan cseh és lengyel darabok, amelyeket ők nem ismertek. És ez nem más, mint a középkori Pápa tökéletes európai kapcsolatrendszerének bizonyítéka – mondta el Mordovin Maxim, majd kiemelte az Árpád-kori és a kora újkori kerámia-feldolgozást, amely pedig Pápa város kézművességére szolgáltat új adatokat.
A régész beszélt a város topográfiai fejlődéséről és érdekes részleteket osztott meg az előkerült leletekről, így például fény derült arra is, hogy egykor a pápai Fő téren pénzhamisítás is folyt, valamikor a 15-16. században.
- Egyértelmű leletek bizonyítják ezt, hiszen olyan rézlemezeket találtunk, amelyekből a hamis pénzeket kivágták és olyan rézlemez darabokat, amelyekbe beleverték a korabeli bécsi pénznyomatot.
A konferencia holnap 9 órától folytatódik. A programon szóba kerül az Ősök Csarnoka, a pápai zsidóság első 100 éve, a hivatalos utcanévadás első korszaka és a 19. századi Pápa emlékei.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!