Vásári forgatag erkeles módra


2014-05-20 21:51:52  | cikk: Babos Petra  | 


Vásári forgatag erkeles módra főképe
Igazi vásári forgatagban vehettek részt ma este a szülők, hozzátartozók a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola hagyományos kulturális bemutatóján.
Heizer Zoltánné igazgató elmondta, a múlt héten lezajlott hangversenyük után ismét lázban égnek kicsik és nagyok, tanárok és diákok egyaránt.
Órarendszerűen Bakó Ildikó és Lendvai Ernőné már évekkel ezelőtt tanította a néptáncot, s három éve nagy sikerrel ismét oktatják a diákoknak, Müller Zoltán táncpedagógus közreműködésével.
- Kétévente, tavasszal szervezünk ilyen bemutatót. A mai mégis rendkívüli. Rövid kihagyás után ismét újra indult iskolánkban a néptáncoktatás. Ebben a tanévben már az első hat évfolyam táncolt és az este folyamán közel 350 gyermek lépett színpadra. Egy vásári forgatag elevenedik meg árusokkal, táncosokkal és még sok meglepetéssel, Aprók a vásárban címmel. Kulturális bemutatónk része a Pápa város 800 éves évfordulójára összeállított programsorozatnak, két teltházas előadással.

A rövid köszöntő után a hajnali képpel indult az előadás, melyben két diák beszélgetett, majd egyszer csak a zenekar elkezdett játszani és a nézőtér minden irányából futottak be a gyerekek, s berendezték a piacot. Elsőként az első osztályosok somogyi táncokat, ugróst mutattak be, miközben megjelentek a tornászok, majd a második évfolyamosok is, akik sárközit táncoltak. A harmadik évfolyamosok rábaközit mutattak be, míg a negyedikesek szatmárival kápráztatták el a közönséget. A publikum hatalmas tapsviharral fejezte ki tetszését. Közben bábosok, kikiáltó és tűzzsonglőrök is ellepték a népes színpadot. Az ötödikesek kalocsait, a hatodikosok pedig gömöri táncot jártak. A lendületes darabot kocsmajelenet is színesítette.

Müller Zoltán az előadás kapcsán elmondta, nagyon elégedett a gyerekek teljesítményével, akik már tavaly szeptember óta lázasan készültek erre a bemutatóra.
- Elsőtől hatodikig, felmenő rendszerben tanítjuk a néptáncot, összesen 12 osztályban, minden héten egy órában. A diákok nagyon szeretik ezt az órát. Úgy láttam, élvezték a felkészülést, a próbákat, mindig jó hangulatú óráink voltak.

A táncpedagógus elárulta még, hogy a tervei között szerepel, hogy ezt a vásári forgatagot a város és a környék általános iskoláinak is bemutassák a jövőben.
A gyerekek fellépőruháit a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény biztosította, Gecse Róbert és Schüld Tamás szülők a vásári standokat, Horváth Teréz a tornászok ruháját készítette. Köszönet jár még Háriné Gregorics Juditnak, Tavaszi Ildikónak, Müller Anitának, Nemes Istvánnak, akik felkészítették a gyerekeket, Rabi Erikának, Vida Annának és Müller Sárának, akik a táncok betanításában vettek részt, valamint Németh Dénesnek és barátainak, akik húzták a talpalávalót. Köszönet illeti az est megálmodóját, Müller Zoltánt - mondta az igazgatónő.
A fergeteges hangulatú előadás végén az össze szereplő együtt táncolt a színpadon.
Aki esetleg lemaradt, ne bánkódjon, holnap 18 órakor ismét megtekintheti a bemutatót a színházteremben.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!