Magyarország egyre versenyképtelenebb - a Közéleti Pódium vendége: Somogyi Zoltán politológus


2014-05-20 18:19:49  | cikk: mo  | 


Magyarország egyre versenyképtelenebb - a Közéleti Pódium vendége: Somogyi Zoltán politológus  főképe
Az MSZP helyi szervezete meghívására érkezett Pápára Somogyi Zoltán politológus. A szocialista párt Közéleti Pódiumának vendégét Grőber Attila, az MSZP helyi elnöke köszöntötte. Az egyik belvárosi étterem emeleti termében tartott programon Somogyi Zoltán elmondta, Magyarország ma rendkívül rossz helyzetben van. A gazdasági mutatók alapján elmondható, hogy hazánk egyre versenyképtelenebb. Nemcsak Nyugat-Európát nem érte be Magyarország, de leszakadt a társégbeli országoktól – például Szlovákiától, Lengyelországtól, Horvátországtól – is.
- Ha ebben nem történik változás, akkor az emberek frusztráltak és csalódottak lesznek, és mindez oda vezet, hogy a legextrémebb politikát is tudják támogatni, ha kisebb reménysugár mutatkozik arra, hogy az adott politikai erő az egyén életét jobbá tenné – magyarázta a politikai elemző.

2014 Magyarországon a választások éve. Éppen csak véget értek az országgyűlési választások, s már küszöbön az európai parlamenti voksolás, ősszel pedig az önkormányzati választásokra készülődhet Magyarország.
Somogyi Zoltán szólt az uniós voksolás jelentőségéről is. A politológus úgy látja, igazán senkit sem érdekel az európai parlamenti választás, így könnyen lehet, hogy a vasárnapi szavazáson 30 százalék alatti lesz a részvétel.
- Az európai parlamenti választás valószínűleg nagy hatással nem lesz a politikai életre. Akkor lesz csak hatással az aktuálpolitikai helyzetre, ha a pártok értékelik, s megfogalmazzák választási eredményeiket, ha például kampányt csinál belőle egyik-másik politikai erő. Erre van esély, főleg akkor, ha például Gyurcsányék vagy Bajnaiék bejutnak, mások meg nem, és megfogalmazzák, hogy ők erősebbek másoknál, s így legyen nagyobb szavuk az önkormányzati választáson. Másrészről pedig globális szinten van jelentősége, hiszen az Unió egyetlen olyan szervéről beszélünk, amelyet közvetlenül választanak az uniós polgárok. Ha ennek a presztízse nő, az erősíti a demokráciát – fogalmazott a politológus.

Somogyi Zoltán kiemelte azt is, szívesen részt vesz a maihoz hasonló fórumokon, hiszen itt a résztvevők megfogalmazhatják véleményüket, álláspontjukat. A politológus hozzátette, a maihoz hasonló programok hiányoznak Magyarországon, ahol az emberek összejönnek és beszélgetnek a közéletről – hangsúlyozta a politikai elemző.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!