Ex libris kiállítás a könyvtárban


2014-05-19 23:30:43  | cikk: Babos Petra  | 


Ex libris kiállítás a könyvtárban főképe
Kundermann Jenő tósokrendi ex libris gyűjteményéből nyílt ma délután grafikai kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A rendezvényen dr. Hermann István igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Padné Szabó Mária tanár nyitotta meg a kiállítást.
Az ex libris olyan sokszorosított, kisméretű grafikai alkotás, amely a könyv táblájának belső oldalára ragasztva a könyv tulajdonosát jelöli.
- Kiállítónk különös ember. Nagyszüleitől örökölte a kereskedő hivatás szeretetét és a szakmához tartozó tárgyak megbecsülését. A kisgrafika mellett tárgyakat, képeslapokat, fotókat és könyveket is gyűjt. Most sokoldalú kollekciójából csak néhány különleges könyvet és ex libriseket választott ki, hogy bemutathassa a grafika kedvelőinek. A könyvjegyek megtervezése, a gyűjtő és grafikus gondolatainak egyeztetése és megvalósítása hosszadalmas munka. Kundermann Jenő 150 művésszel levelezett ilyen témában, ebből 130 saját névre szóló ex libris, azaz könyvbe ragasztható művészi alkotás született. A levelezés mellett fényképezőgéppel járja az országot és a világot, érdekes emberekkel, szokásokkal és témákkal találkozik. Kedvenc témái közé tartozik Petőfi és a hitvesi költészet, a Somló, a Badacsony és a szőlő is. A sok tabló anyagából egyetlen témát emelnék ki, az utazást. Fényképezőgéppel járni a világot öröm. Velencében sétálni, Rómában II. János Pál pápát látni, életre szóló élmény. Új embereket, szokásokat, ételeket, italokat megismerni fél csoda. Tartós művészi kapcsolatokat kiépíteni, az már közel van ahhoz, amit az ember elképzelhet magának - mondta Padné Szabó Mária.
Kundermann Jenő a kiállításmegnyitó kapcsán elmondta, 1985 óta gyűjti az ex librist, előtte a nagy grafikákat gyűjtötte. Jelenleg több ezer, körülbelül 10-12 ezer ex librise van, körülbelül 65 művésztől. A kisgrafikák különböző technikával készültek, vannak linómetszetek, fametszetek vagy litográfiák. Számára három dolgot jelent ez a gyűjtés, örömöt, szeretetet és barátságot. Örömet jelent neki, amikor lapokat cserélhet, hiszen a gyűjtőklubban mindannyian barátok.
A tárlatmegnyitón Kundermann Jenő több mint 200 ex librist ajándékozott dr. Hermann Istvánnak.
A programon Répás Dorottya és Welspacher Vivien, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulói működtek közre felolvasással.
A tárlat június 4-ig tekinthető meg.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!