A város legidősebb tanítóját köszöntötték


2014-05-19 20:03:55  | cikk: Babos Petra  | 


A város legidősebb tanítóját köszöntötték főképe
Pápa Város Önkormányzata is köszöntötte, Világhy Andrásné Szathmáry Király Erzsébetet, városunk 100 éves lakóját. A polgármester jókívánságait Unger Tamás alpolgármester tolmácsolta az ünnepeltnek a Teveli úti Otthonházban, egy csokor virág, egy torta és százezer forint kíséretében, amivel a város hagyományosan megajándékozza 100 éves lakóit. 
Világhy Andrásné született Szathmáry Király Erzsébet 1914. május 17-én született Amszterdamban. Erzsi néni szülei harmadik gyermekeként jött a világra. Édesapját 1917-ben nyugdíjazták, így a család hazaköltözött. Mivel házuk és birtokuk nem volt, ezért édesapja nővérének felsőzsolcai kastélyában találtak otthonra. Gyermek-és ifjúkorát ott töltötte. 1930-ban édesapja halála után Miskolcra költöztek egy bérlakásba. Erzsi néni elemi iskoláit magánúton végezte el. Középiskolai tanulmányait az Állami Erzsébet Nőiskolában fejezte be, 1932-ben érettségizett, majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen folytatta tanulmányait magyar-francia szakon. 1940 júniusában kapta meg első állását régi iskolájában, mint nevelőtanár. 1948. szeptember 1-jén az iskolák államosításakor helyezték át Pápára, a Bencés Gimnáziumba. Egy év múlva átkerült a Zrínyi Ilona Tanítóképzőbe. 1949 és 1954 között a Református Gimnáziumban tanított. 1964-ben áthelyezését kérte a Jókai Mór Leánykollégiumba, s innen ment nyugdíjba 1970-ben.
1973. szeptember 1-jén ment férjhez, Világhy András erdőmérnökhöz, aki özvegyember volt. Gyermekük nem született.
Erzsi néni 1997. január 8-án, 83 éves korában kötözött a Teveli úti Idősek Otthonába, férje halála után.

Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető a következőket mondta el az ünnepeltről köszöntőjében: „Kedves, szeretetreméltó személyiségének köszönhetően lakótársai hamar megkedvelték. A közösségi életben részt vesz, szívesen látogatja a foglalkozásokat, rendezvényeket. Távol élő családtagjaival főként levélben és telefonon tartja a kapcsolatot. A személyes találkozások mindig örömet hoznak a hétköznapokba. Családtagjai mellett régi tanítványai is gyakran látogatják. Neveltetésének köszönhetően fontosnak tartja, sőt kötelességének is érezte a rászorulók segítését, ezért több alkalommal is támogatott egy Pápán élő sokgyermekes családot, az árvízkárosultakat és a beteg gyerekeket. Napjait mindig tartalommal töltötte meg, kedvenc időtöltése az olvasás, a rejtvényfejtés és a séta. Napjainak nagy részét azonban családja élettörténetének felkutatásával töltötte. Az éveken át tartó kutatómunka eredményeként 2004-ben megjelent a Szathmáry Király Család története. Erzsi néni egészségi állapota folyamatosan gyengül, látása és hallása nagy mértékben károsodott. Napjainak túlnyomó részét a pihenés teszi ki, valamint a múlt szép emlékeinek felidézése.
Ha visszatekintünk Erzsi néni gazdag életútjára, láthatjuk, hogy élete értelme a tanítás volt. Tanítói munkáját mindig a humánum és a segítőkészség hatotta át. Nemcsak szellemiekben, de emberségben, igaz érzelmekben is gazdagodtak tanítványai”
Az ünnepségen részt vett Unger Tamás alpolgármester, Márkus Mihály református lelkipásztor, Csőréné Pőr Eszter nyugalmazott intézményvezető, Kissné Marton Bernadett vezető ápoló, volt tanítványok és az otthonház dolgozói valamint lakói.
Az idős nénit családja, távoli rokonai tegnap köszöntötték meg. Erzsi néni nagyon meghatódott, amikor Unger Tamás, Márkus Mihály és volt tanítványai gratuláltak születésnapjához.
A születésnapról természetesen nem hiányozhatott a Boldog születésnapot… című dal és a hatalmas, jóízű torta sem, amit együtt fogyasztottak el a jelenlevők.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!