Kiállítással zárult a nemzetiségi hét a Munkácsyban


2014-05-19 19:55:08  | cikk: Babos Petra  | 


Kiállítással zárult a nemzetiségi hét a Munkácsyban főképe
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola nagy hangsúlyt fektet a német nyelv, s azon belül a sváb hagyományok, népszokások megismertetésére. Teszik ezt azért, mert az intézményben már 15 éve folyik a magas színvonalú nemzetiségi oktatás.
Az iskola a tanév során több alkalommal szervez projektheteket, melyek keretein belül a diákok egy-egy témával foglalkoznak. Az idei tanév utolsó témája a nemzetiség volt, melyet május 12. és 16. között rendeztek meg.
Az egyhetes projektben 7. n osztályosok vettek részt elsősorban. A projekt neve idén is „Zweiglein”, azaz Ágacska volt. A nemzetiségi hetet a pedagógusok mindig igyekeznek úgy szervezni, hogy a diákok rokonai közül kerüljön ki a vendégelőadó. Ebben az évben Hauber Henrik és Hauber Frida édesapjának, dr. Hauber Károlynak a keresztanyja, Masszi Ferencné Panni néni segítségével ismerkedhettek meg a tanulók a sváb hagyományokkal.
Szücs Judit, az idegennyelvi-munkaközösség vezetője érdeklődésünkre elmondta, a diákok a hét során számos színes programon vehettek részt, így elmondható, hogy eredményesen zárult az „Ágacska”-projekt. A projekthét keretein belül egy rajz- és egy fordító pályázatot is kiírtak a szervezők, melynek eredményhirdetését ma reggel tartották az iskola aulájában. A projektben 93 tanuló adott be munkát a rajzpályázatra, 69-en fordítottak verset, de minden nemzetiségis osztály aktívan részt vett a programokon.
Idén Masszi Ferencné Hauber Anna néni történetein keresztül elevenedett meg a múlt, a Hauber család és a bébi németség élete, szokásai. Kedden Bébre látogattak a diákok, majd csütörtökön a vajköpülést mutatta be a tanulóknak, ami nagy sikert aratott.
Panni néni érdeklődésünkre elmondta, jól érzte magát az elmúlt héten a diákok között.
- Lényegesnek tartom, hogy a gyerekek megismerkedjenek a svábokkal, mert ez a nyelv lassan kihal. Ezért is vettem örömmel a felkérést, hogy idén én legyek a vendége a nemzetiségi hétnek. Sajnos manapság Bében is csak az idősek beszélik ezt a nyelvet, örülnénk, ha a fiatal generáció is megtanulná. A svábok nagyon szorgalmasak, takarékosak és mélyen vallásosak.
Majd elmesélte, gyermekkorában, ha este megszólalt a harang, minden gyermek szaladt haza és együtt imádkoztak, az esti imát együtt kellett elmondani.
Panni néni nemcsak ezen a héten működött közre, hanem két diákot sikeresen felkészített egy országos versenyre, ahol sváb nyelvű mesét kellett elmondaniuk.
- A táncházban sváb táncokat roptunk Hajni nénivel és Andi nénivel, majd sváb dalokat is tanultunk. Láttuk Magda néni sváb viseletbe öltöztetett babáit, majd Panni nénivel vajat köpültünk. Benedek Dorottya anyukájával lovacskát lehetett készíteni. Ági néni és Timi néni német interaktív játékokkal vártak minket. Egész héten szakadt az eső, de a rossz idő ellenére mindenki nagyon jól érezte magát ezen a héten. Nagyon tetszett ez a projekthét - mesélte Juhász Réka 5 .n osztályos tanuló.
A program a 7. n osztályosok nemzetiségi héten szerezett élményeiről szóló fényképes vetítésével zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!