Szakmai napot tartottak a könyvtárban


2014-05-19 11:01:51  | cikk: mo  | 


Szakmai napot tartottak a könyvtárban főképe
Közös szakmai napot szervezett a Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) Veszprém Megyei Szervezete és a Jókai Mór Városi Könyvtár. Az MKE megyei szervezetének tagjai idén már harmadik alkalommal gyűlnek össze, tanácskoztak már Zircen és Tapolcán is. Sárköziné Sárovits Hajnalka, az MKE megyei szervezetének elnöke elmondta, a szakmai nap helyszíne tekintetében ezúttal Pápára esett a választás, így a konferencia fókuszában két téma állt: egyrészt a 800 éves Pápa, másrészt pedig a pápai bibliotéka megismerése, új otthonának megtekintése.

Az MKE Veszprém Megyei Szervezete több évtizede biztosít állandó keretet a szakmában dolgozók összetartásának, és szakmai ismereteik gyarapításának. Sárköziné Sárovits Hajnalka elmondta, az egyesületnek több mint 100 tagja van, a feldolgozó könyvtárosoktól egészen az olvasószolgálatos munkatársakig sokan csatlakoztak a szervezethez. A megyei elnök kiemelte, a tagok kiváló közösséget alkotnak, vannak kötetlen programjaik, de az egyesület látja el a tagok szakmai továbbképzését, érdekképviseletét és lehetőséget ad a tapasztalatcserére is.

A tanácskozáson Sárköziné Sárovits Hajnalka, majd dr. Hermann István, a JMVK igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A szakmai napon előadások hangzottak el – egyebek mellett – a levéltárak virtuális világunkban vállalt feladatairól, a 800 éves Pápa történetéről és a résztvevők hallhattak egy beszélgetést is dr. Tóth Dezsővel, az E tájról indultak című könyv szerzőjével.

A konferencia résztvevői megtekintették a pápai könyvtár új épületét, előadást hallhattak a szolgáltatásokról és a költözéssel járó kihívásokról. Dr. Hermann István elmondta, számos ponton bevált az új épület. A könyvtárigazgató kiemelte a munkakörülmények javulását, a zenei, irodalmi és egyéb kulturális rendezvények lebonyolítását, melyeknek kiváló helyszíne az intézmény, a komfortos, modern olvasótermet, melyet rendkívül megkedveltek az olvasók és a raktározási lehetőségek bővülését. Hermann István a kölcsönző tér kapcsán megjegyezte, ez sem lett rosszabb, mint a kastélyépületben volt, de sajnos ugyanolyan zsúfolt maradt, mint korábbi helyén. A bibliotékáról tartott beszámolójában az igazgató kiemelte a rendkívül sokrétű adatbázist, valamint azt az új szerkezetet, melyet a napokban üzemelnek be, s melynek segítségével az olvasók a nyitvatartási időn kívül is visszahozhatják a dokumentumokat.

A könyvtáros nap résztvevői a nap hátralévő részében sétát tesznek a Fő téren és megtekintik az Esterházy-kastély felújított termeit is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!