Az orvoszenekar koncertje a Ferences templomban


2014-05-18 22:14:47  | cikk: Babos Petra  | 


Az orvoszenekar koncertje a Ferences templomban főképe
Zsúfolásig telt ma estére a város ékszerdobozaként számon tartott Ferences templom a Semmelweis Kamarazenekar koncertjére. Az előző évek sikerei után idén ismét koncertsorozat várja a zenekedvelőket a Ferences templomban havonta egyszer. A hangversenyeken a szervezők igyekeznek mindig olyan előadót, zenekart hívni, akiknek valamilyen kötődése van Pápához. Ezért a koncertsorozat első fellépője a Semmelweis Kamarazenekar volt, melyben két pápai kötődésű muzsikus zenél. Az egyetemi zenekarként működő amatőr csoportnak 25 tagja van, akik a munka mellett nagyon szeretik a zenét, s amikor csak tehetik, játszanak együtt. A zenekar karnagya Tardy László, a budapesti Mátyás templom karnagya.
Dr. Kolbe Ilona nyugalmazott gyógyszerész, az egyedüli gyógyszerész a zenekarban, hírportálunk érdeklődésére elmondta, a gimnáziumi évek alatt a pápai zeneiskolába járt, majd elkerült a városból. Pápához nagyon sok kedves emlék fűzi, a zenetanárát, Somfai Rózsát is nagyon szerette. Lelkes lokálpatrióta édesapja a pápai kórház nőgyógyász főorvosa volt. A zeneiskolában zongoristaként tanult, jelenleg már nyugdíjas, ismét zongorázik.
- Régóta játszom ezzel a zenekarral, több mint negyven éve. A zene művelése számomra nem egyszerűen hobbi vagy időtöltés, a zene élmény és feltöltődés, a testi-lelki harmónia helyreállításának lehetősége, ezért is választja nagyon sok orvos a zenélést - mondta dr. Kolbe Ilona.
Tardy László örömét fejezte ki, hogy meghívást kaptak a barokk kisvárosba, Pápára, ahová boldogan látogatott el a zenekar.
A karnagy a templomot, ahol még sosem járt korábban, lenyűgözőnek találta.
A kamarazenekar repertoárját a barokk mellett, a bécsi klasszikus és a XX. századi zene is színesíti.
A varázslatos koncertet W. A. Mozart: D-dúr templomi szonátája, A. Vivaldi: Quia respexit-je, a h-moll concerto 4 hegedűre, G.F. Händel: Ária a Messiás c. oratóriuma, a g-moll orgonaverseny és J. S. Bach: Air-je tette emlékezetessé.
A hangversenyre ezúttal is díjmentes volt a belépés, de a koncerten összegyűlt adományokat a Ferences templom felújítására fordítják majd a szervezők.
A koncertsorozat következő alkalma június 29-én lesz, amikor is dal-és áriaestre várják a zeneszerető közönséget.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!