A kosárlabdázás ünnepe a Sportcsarnokban


2014-05-18 13:04:42  | cikk: Haraszti Gábor  | 


A kosárlabdázás ünnepe a Sportcsarnokban főképe
Minden korosztály számára egész napos kikapcsolódást ígért a Motax Concordia Pápa KC, a Magyar Kosárlabda Szövetség valamint a Veszprém Megyei Kosárlabda Szövetség közös rendezvénye, a Veszprém Megyei Kosárlabdázás Napja. A szervezők már délelőtt 9:30-tól igyekeztek olyan programokat összeállítani, amelyek minden korosztálynak kedvet csinálnak a kosárlabda sportághoz. Bárki szurkolhatott az U-12-es vagy épp a felnőtt csapatnak, részt vehetett a meccsek közötti dobóversenyeken, vagy épp szoríthatott az NB I/B-s első csapatnak. A szórakoztatás és a családias hangulat mellett ugyanis fontos összecsapásokat is játszottak, kezdésként az U-12-es pontvadászat bronzmeccsét rendezték, melyen a Szent István Római Katolikus Általános Iskola a veszprémi utánpótlás alakulattal csapott össze. A megyei rangadót követően a fináléban is volt pápai érdekeltség, ugyanis a Pápa Motax KC a Fűzfői AK ellen lépett pályára. Sajnos mindkét találkozót a vendégek nyerték (Szent István – Veszprém 26-35, Pápa Motax KC - Fűzfői AK 16-44). A legkisebbek viadala után már a megyei felnőtt férfi döntő két résztvevőjét, a Pápa Motax KC-t és a veszprémi OOK Press-t köszönthettünk a küzdőtéren. A két mérkőzésig tartó küzdelemben a felek másodszor találkoztak, az odavágón a mieink 73-62-re győztek, egy esetleges hazai sikerrel tehát már bajnokot is hirdethettek volna. Sokáig úgy tűnt, sima győzelmet aratnak a pápaiak, aztán előbb kiegyenlítettek a veszprémiek, majd a vezetést is átvették, a döntés az utolsó negyedre maradt. A záró játékrészben fej-fej mellett haladtak a csapatok, az utolsó öt percben aztán kinti dobásaival magabiztos előnyt szerzett a Pápa, melyet a lefújásig meg is őrzött, 78-68-ra diadalmaskodtak a mieink, így kettős győzelemmel megnyerték a párharcot. A bajnoki döntő után a kosarasok jól megérdemelt érmeiket és a kupát is átvehették.
Az ünnepélyes pillanatok után a „Dobd a kosárba” program keretein belül alsó tagozatosok részvételével megyei jamboree zajlott, a pápai Szent István mellett Balatonfűzfő, Vörösberény, Ajka, Balatonkenese valamint két veszprémi (Botev, Cholnoky) intézmény diákjai szlalom-, és passzoló versenyben, pókjárásban labdacipelésben és dobóversenyben mérkőztek meg, a legügyesebb iskola végül a balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola lett.
A megyei kosárnap főmérkőzése 17 órakor kezdődött, a Motax Concordia Pápa KC Kecskemétet látta vendégül. A mérkőzés odavágóján Kecskeméten közel húsz pontos győzelmet aratott a pápai csapat vezére, Kálmán László nélkül. Rossz előjelekkel indult a mérkőzés előtti felkészülési időszak, hiszen több kulcsjátékos is sérülésekkel bajlódott, ám végül a bokasérülést szenvedett Rédein kívül mindenki vállalni tudta a bajnokit. A vendég gárda jó erőkből álló, tehetséges fiatalokból összeállított csapat, akik közül többen már az A csoportos honi bajnokságban pallérozódnak. Nehéz mérkőzés várt a Motaxra, ennek megfelelően kezdődött a mérkőzés is, felváltva estek a kosarak mindkét oldalon. A vendégek főként távoli pontos dobásaiknak köszönhetően tudták tartani a lépést. A mieink a bajnokság eddigi szakaszában is ellenállhatatlanul támadó Kálmán és Keresztes pontjaival növelték előnyüket a negyed derekára (14:8). Ekkor azonban kisebb hullámvölgy lépett fel a vendéglátók játékában, és néhány perc leforgása alatt már a túloldalon volt az előny (16:22). A negyed végére azonban sikerült minimálisra csökkenteni a különbséget a PKC-nak. Az ekkor fejben kicsit fáradtnak tűnő csapat a második negyedre teljesen megváltoztatta a mérkőzés képét. Remek védekezésükből sorra szerezték a labdákat, a lepattanókat és az ebből indított ellentámadásokat rendre kosárral fejezték be. A vendégeknek nem volt ellenszerük a pápaiak játékára. Kálmán és Vajda ötletes passzaiból Keresztes és Horváth ziccerezése mélyítette a két csapat közti különbséget. A negyed közepére 10 ponttal meglépett üldözőjétől a Kálmán vezette hazai csapat. A negyed folytatásában sem változott a játék képe, a szellemesen, jó ütemben teljesítő Concordia 20 pontos előnyt alakított ki a félidőre.
Az egész rendezvény alatt Hernádi Tamás elnök és a Pápai Kosárlabda Club kezdeményezésére jótékonysági adományokat gyűjtöttek a 9 éves charge szindrómás Micskó Cintiának. A felajánlásokból 67.500 forint gyűlt össze, remélve, hogy ezzel az összeggel sikerül Cintiának jobb életkörülményeket biztosítani. Az összeget a félidőben dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, kormánymegbízott adta át a családnak.
A második játékrész ugyanott folytatódott, ahol a nagyszünet előtt abbahagyták a csapatok. Kilenc percen keresztül mindösszesen két kosarat engedélyeztek a házigazdák az autógyáriaknak, míg ők eljutottak újabb 20 egységig. Végleg eldőlni látszott a mérkőzés, hiszen az extraformában játszó pápaiakon nem látszódott a megingás apró jele sem. A záró játékrészben a szépszámú hazai publikumot is kiszolgálva Ács brillírozott és növelte tovább az előnyt. Számos kombinatív támadást dolgoztak ki a játékosok, melyek eredményeképp az egyikből Vajda távoli dobásával a 100 pontos határt is átlépte a Pápai KC. Végül magabiztos, megérdemelt győzelemnek örülhettek a szurkolók, mellyel a rájátszás első körét a hetedik helyen zárta a Motax Concordia Pápa csapata. Következik a helyosztó, melyen a sors furcsaságából adódóan ismét a kecskeméti csapattal kell megmérkőzni a 7. helyért.

Motax Concordia Pápa - Mercedes-Benz Gyár KA 110:65 (24:25, 29:9, 24:8, 33:23)

Dobók: Keresztes 24, Ács 23, Kálmán 19, Henrik 6/6, Horváth A. 13/3, cserék: Jarosevits 13, Vajda 5/3, Perger 2, Horváth K. 2, Simon, Benedek, Rédei

Vajda Balázs: Jóval nehezebb mérkőzésre számítottam. Egy jó szerkezetű, erős fiatal gárdáról beszélünk, akik egy rendkívül felkészült szakmai stábbal dolgoznak hétről hétre. Örülök, hogy ilyen különbséget, és ilyen kosárlabdát tudtunk bemutatni szépszámú közönségünknek, akiknek köszönöm a kitartó szurkolást! A hátralévő kettő mérkőzésen igyekszünk szinten tartani magunkat, hogy a csapat szezonjához méltó módon fejezzük be idei szereplésünket.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!