Ez egy olyan hivatás, amit csak teljes odaadással lehet végezni – beszélgetés Potháczki Zsolttal, az év rendőrével


2014-05-17 20:07:21  | cikk: HuHa  | 


Ez egy olyan hivatás, amit csak teljes odaadással lehet végezni – beszélgetés Potháczki Zsolttal, az év rendőrével főképe
A közelmúltban vehette át a 2013. év pápai rendőre elismerést Potháczki Zsolt, a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozó alosztályvezetője. A rendőr századosnak Áldozó Tamás polgármester adta át a kitüntetést a rendőrség és tűzoltók napja alkalmából Veszprémben tartott ünnepi állománygyűlésen személyes példamutatásáért és a közbiztonság érdekében kifejtett tevékenységéért.
A civilben halk hangú, visszafogott stílusú, jó humorú fiatalember kemény zsaruvá válik, ha a feladat úgy kívánja, nem fél a veszélyes szituációktól sem és úgy tartja, munkájuk sikere az alapos felkészültségben rejlik. A város elismerését örömmel fogadta, mint mondta, megtiszteltetés számára, hogy parancsnokai őt választották az év rendőrének és a város vezetése is jóváhagyta a javaslatot.
A 2013. év pápai rendőre cím birtokosa tizenkét éve rendőr, gyermekkora óta erre a pályára készült.
-Már kiskoromban is tiszteltem a rendőröket, fontosnak és szükségesnek tartottam a munkájukat. Aztán gimnazista koromban kerültem kapcsolatba az egyik pápai nyomozóval, aki adatgyűjtés kapcsán keresett fel engem is. Információimmal igyekeztem segíteni a munkáját és nagyon tetszett, hogy szabadidejét nem kímélve, saját autójával teljesítette feladatát és hogy mindent megtett azt ügy megoldásáért. Akkor erősödött meg bennem az elhatározás, hogy én is ezt akarom csinálni és már akkor tudtam, ez egy olyan hivatás, amit csak teljes odaadással és időráfordítással lehet végezni.
Rendőri pályafutását 2002-ben kezdte gyalogos majd gépkocsizó járőrként a Pápai Rendőrkapitányságon, egy év múlva felvételt nyert a Rendőrtiszti Főiskola nappali tagozatára, onnan visszatérve pedig 2006-ban a bűnügyi osztályra került nyomozónak. Két év elteltével már főnyomozó beosztásban dolgozott, 2010-ben pedig a nyomozó alosztály vezetőjévé nevezték ki. Feladatai között a bűnügyi jellegű akciók tervezése és szervezése, az abban résztvevő állomány munkájának koordinálása és a nyomozók munkájának ellenőrzése szerepel, de a bűnügyi osztályvezető távolléte esetén az osztályvezetői feladatokat is ellátja.
-Nagyobb volumenű ügyekben azért ma is részt veszek a realizálásban, a házkutatástól kezdve, az elfogáson át a gyanúsított kihallgatásáig, tehát minden olyan nyomozati cselekményben, amely szükséges az elkövető kézre kerítéséhez – mesélte.
-Milyen bűnügyekkel találkoznak leginkább itt Pápán?
-Széles a skála, találkozunk lopással, rablással, sikkasztással, csalással és személy elleni cselekményekkel.
-Vannak emlékezetes események az elmúlt évekből, amelyek kitűnnek a többi közül?
-2008-ban volt egy 5 bűncselekményből álló rablássorozat Pápán és a környező településeken. Az elkövető éjszaka lepte meg otthonukban a sértetteket, megkötözte, bántalmazta és értékeik átadására kényszerítette őket. Néhány évvel ezelőtt egy országos jelentőségű csalássorozat elkövetőinek elfogásában volt részünk. A tettesek az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat, ezzel az ürüggyel jutottak be a sértettek lakásába, ott elterelték a háziak figyelmét és eltulajdonították értékeiket. A múlt év végén egy lopássorozat kezdődött a Várkertben. Az elkövetők a gyanútlanul sétáló idős sértettek kezéből tépték ki és tulajdonították el a kézitáskájukat. A tetteseket elfogtuk, ám a felelősségre vonás nem járt visszatartó erővel és az idei év elején már egy barátjukat beszervezve folytatták tevékenységüket. Ekkor azonban az Esterházy úton fellöktek egy idős embert miközben eltulajdonították a táskáját, ez azonban már súlyosabban minősülő rablásnak számít. A tetteseket elfogtuk és azóta is előzetes letartóztatásban vannak. Ezeknek a bűncselekményeknek a nyomozásában, felderítésében a bűnügyi osztály vizsgálói és nyomozói egyaránt részt vettek.
-Egy pápai bűnügyes is átél olyan szituációkat, mint amiket a filmekben láthatunk?
-Vannak olyan elfogásaink, amikor nem tudjuk, milyen ingatlanba kell bemennünk, hány ember fog ott tartózkodni és ilyenkor bizony előretartott fegyverrel végezzük a behatolást és az elkövető elfogását. Ezeket az akciókat jellemzően a hajnali órákra szervezzük.
-Van önben félelem?
-Én személy szerint nem félek semmilyen szituációban. Mindig fel kell készülni arra a feladatra, amit el fogunk végezni. Ez nagyon komoly tervezést, szervezést igényel, de ha jól meg van szervezve a feladat, akkor a végrehajtásban sem lehet gond. 
Potháczki Zsolt számára nagy megnyugvás egy-egy bűncselekmény felderítése, hiszen erre tette fel az életét. Az év rendőre egyébként civilben boldog családapa, kevéske szabadidejét családjával tölti és olykor felpattan kedvenc motorjára, hogy régi szenvedélyének hódoljon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!