Indigóval a világ körül - Világkörüli utazás a Kékfestő Múzeumban


2014-05-17 19:40:20  | cikk: mo  | 


Indigóval a világ körül - Világkörüli utazás a Kékfestő Múzeumban főképe
A kék szín összeköt bennünket, bárhol is élünk a világon – hangzott el ma délután a Kékfestő Múzeumban összeállt különleges kiállítás megnyitóján. Ezúttal azonban nem csak a magyar kékfestő textilekről van szó, hanem a világ szinte minden tájáról összegyűjtött anyagokról, ruhákról, textilekről. Egy azonban közös bennük. Az indigó. A kék színanyag. A Kékfestő Múzeumban ma délután nyílt meg Catherine Legrand és John Gillow nagyszabású tárlata, Indigóval a világ körül címmel.  

A kiállításmegnyitón Bödey Tamás klarinétjátéka hangolta világkörüli utazásra a megjelenteket, majd dr. Nagy L. István múzeumigazgató köszöntötte a művészetkedvelő közösséget. Nagy L. István köszönetét fejezte ki Dolányi Annának, az ötletgazdának, a gyűjtemény tulajdonosainak, amiért bemutatják az értékes textileiket, és a tárlat összeállítójának, Reidmár Lindának, a Kékfestő Múzeum néprajzos munkatársának.  

Elismeréssel szólt a múzeum törekvéseiről dr. Pataki Pál, az Innovatext vezérigazgatója. Pataki Pál elmondta, kezdettől fogva figyelemmel kísérte a pápai Kékfestő Múzeum tevékenységét. Úgy fogalmazott, a ma nyílt kiállítás is azt bizonyítja, hogy amikor a Textilmúzeum Alapítvány átadta a kiállítóhely működtetését a városnak, a legjobb döntést hozta.  

A különleges, a világ minden tájáról összegyűjtött textileket bemutató tárlat egyik tulajdonosa, Catherine Legrand örömét fejezte ki, hogy gyűjteményének darabjait Magyarországon is prezentálhatja. A textiltervező, az indigófestés specialistája hozzátette, már csak azért is fontos ez, hiszen a kék szín összeköt bennünket. Legyünk bárhol, a kék és a farmer örök. A kék szín nemzetközi. Mindenhol ismerik, minden kultúrában alkalmazták.  

A tárlatot Dolányi Anna textilművész, a Magyar Foltvarró Céh alapítója nyitotta meg. Elmondta, a kék szín összefogja a világ kultúráit, nemzeteit. Az indigóval festett textil nem egy társadalmi osztály privilégiuma volt. Mindenki számára elérhető volt: ugyanúgy készültek belőle munkaruhák, mint ünnepi alkalmakkor hordott viseletek. A textilművész megjegyezte azt is, a kiállítást Párizsban is bemutatják, s nagy örömére, a magyar kékfestő is ott lesz a textilek között.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!