Pápán tartották a telefonos lelki elsősegély szolgálat országos programját


2014-05-16 23:06:58  | cikk: Babos Petra  | 


Pápán tartották a telefonos lelki elsősegély szolgálat országos programját főképe
Pápa városa, azon belül a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont a Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat országos programjának, amit ebben az évben május 16-án tartottak.
Ez alkalomból dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus tartott előadást a családi problémákról, az erőszakról és a kamaszkor problémáiról. A neves szakember elmondta, sok probléma van, talán a legnagyobb, amikor a család szétesik.
- Sajnos manapság egyre nagyobb gond, hogy a gyermekre nincs elég ideje a szülőnek, mert sokat dolgozik, fáradt. Ezért inkább azt mondja, hogy számítógépezz, tévézz. Keveset beszélgetnek a családok, nem beszélik meg a mindennapokat. A kamaszkor a második születés. Lelki értelemben születik meg a kamasz. Ilyenkor ki kell alakuljon a saját személyisége. A deviáns személyiségfejlődés bölcsője tehát a család.

A rendezvényen részt vett többek között dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki gratulált a pápai telefonos lelki elsősegély szolgálat több éves kitartó munkájához és további sikereket kívánt a működéshez.

Az országos programra Székely András, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat Szövetségének elnöke is ellátogatott, aki mint mondta, egy ilyen országos rendezvénynek nagy jelentősége van a figyelemfelkeltésben, hiszen sokan nem is tudják, hogy létezik a telefonos szolgálat, amit felhívhatnak krízis esetén.
- Manapság az a legnagyobb probléma, hogy az emberek nem tudják megbeszélni a problémáikat. Ilyenkor jólesik nekik, ha elmondhatják a bánatukat, mert sokan magányosak is. Magányos nem csak akkor lehet valaki, ha egyedül van, gyakran, ha sokan vannak körülöttünk, akkor is egyedül érezzük magunkat. Ilyenkor jó a telefonos lelki elsősegély vonalát felhívni, ahol a vonal végén lévő személy meghallgatja, illetve tanáccsal próbálja ellátni az anonim telefonálót. A nonstop szolgálatok a mobilhívásokat is képesek már díjtalanul fogadni.
Székely András elmondta, a mai rendezvénnyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy van, akivel megbeszélhetjük a problémáikat, sosem szabad feladni.

A Telefonos Lelki Elsősegély idén is meghirdette az iskolások számára a rajzpályázatot, melyre sok alkotás érkezett. A Miben segíthet a 116-123 Telefonos Lelki Segélyszolgálat? című rajzpályázat legjobb alkotásaiból a későbbiekben nyílik majd kiállítás - tudtuk meg Balázsné Márton Máriától, a Pax Anime Mentálhigiénés Egyesület munkatársától.
A program kerekasztal beszélgetéssel zárult a rendőrség, a katasztrófavédők, a mentők és a lelki segélyszolgálatok részvételével, melyen arról volt szó, hogy ezek a szervezetek miben tudnak segíteni.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!