Jövő hétvégén lesz a XIII. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó


2014-05-16 15:56:56  | cikk: mo  | 


Jövő hétvégén lesz a XIII. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó főképe
18 néptáncegyüttes, közel 600 résztvevője érkezik a jövő héten Pápára, a 13. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozóra. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervezésében megvalósuló nagyszabású programot Pápa Város Önkormányzata is támogatja, sőt kiválóan illeszkedik a 800 éves Pápa tiszteletére összeállított eseménysorozatba. Áldozó Tamás polgármester, a rendezvény fővédnöke köszönetét fejezte ki a szervezők munkájáért, majd azt hangsúlyozta, bízik benne, hogy az idelátogatók jól érzik magukat a városban, és magukkal viszik településünk jóhírét. A polgármester megjegyezte azt is, a rendezvény illeszkedik a hétvége programjába, hiszen a néptáncosok látványos felvonulása végighalad az Agrárexpó területén is.

Dr. Baloghné Uracs Marianna kiemelte, 1998 óta kétévente szervezik meg a találkozót, amelynek ötlete Pápa város néptáncos hagyományaiban gyökerezik. Ebben az évben is nagy népszerűségnek örvend a fesztivál, az ország számos pontjáról érkeznek fellépő csoportok, sőt a határon túlról, Somoska térségéből is jön egy táncegyüttes.
- Arra törekszünk, hogy ne csak néptáncbemutatókat láthassanak az érdeklődők, hanem egyéb szórakoztató programokat is kínáljunk számukra. Fontos, hogy az idelátogatók megismerjék Pápa kultúráját, hagyományait, hangulatát, érezzék jól magukat a városban – fogalmazott a JMSZK intézményvezetője, hozzátéve, a programnak kiemelt eleme például a szombat délelőtti néptáncos felvonulás, Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző, népzenész előadása a református templomban, a Zagyva Banda fellépése vagy a Dűvő zenekar lemezbemutató koncertje Kubinyi Júliával, az egyik népdaléneklési tehetségkutató műsor győztesével.

Baán Éva, a néptánctalálkozó egyik szervezője elmondta, nagy örömére szolgál, hogy ennyien részt vesznek a fesztiválon. A találkozók kiváló hangulatának és a gondos szervezésnek köszönhetően sok együttes régóta visszatérő vendég, de minden évben akadnak új fellépők is. Baán Éva köszönetét fejezte ki Pápa Város Önkormányzatának azért, hogy a város kezdettől felkarolta a rendezvényt.
Baán Éva beszélt arról is, hogy a résztvevő néptánccsoportok számára a zsűri útmutatót ad tevékenységükhöz. A bemutatók során választják ki azt a közel 10 együttest, amelyek a jövő évi Budapesti Néptáncantológián bemutatkozhatnak. A zsűriben helyet foglal Kökény Richárd, az Állami Népi Együttes művészeti igazgatóhelyettese, Némethné Bakonyi Andrea, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Kovács Norbert „Cimbi” örökös aranysarkanytús táncos, Varga Edit, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület megyei elnöke és Csaszman András, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke, aki egyben a rendezvény védnöke is.

A 13. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozót május 23-án és 24-én szervezik meg, a részletes program itt olvasható.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!