Közös munkával egymás elfogadásáért - Kampeni fiatalok Pápán


2014-05-16 11:57:32  | cikk: mo  | 


Közös munkával egymás elfogadásáért - Kampeni fiatalok Pápán főképe
Az esős időjárás miatt sok program meghiúsult a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola Előkészítő Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben, hiszen a kampeni vendégek érkezésére számos szabadtéri foglalkozást terveztek. Az Ichthus College elnevezésű intézménnyel ápolt kiváló partnerkapcsolat keretében a héten 30 diák és 8 pedagógus látogatott Pápára, ezenkívül tiszteletét tette az iskolában Aart Kleijer, a Kampen-Pápa bizottság megbízott vezetője is.

Csutiné Papp Orsolya érdeklődésünkre elmondta, hat évvel ezelőtt kezdődött az együttműködés a holland iskolával, s a külföldi diákok és pedagógusok már három alkalommal hosszabb időt töltöttek Pápán. A speciális képzést folytató kampeni intézmény nagy hangsúlyt helyez a diákok kézügyességének fejlesztésére, és arra, hogy személyes higiéniájukat, önmaguk ellátását megfelelő szinten elsajátítsák. Az iskola gyakorlatias képzése szimpatikus a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola számára, így a közös programokból, foglalkozásokból nemcsak a diákok profitálnak, hanem a pedagógusok is. A pápai intézmény igazgatónője elmondta, örömmel fogadták a külföldieket, és bár több programot nem tudtak megvalósítani, azért igyekeztek közös foglalkozásokat tartani. A holland gyerekek például indítványozták, hogy rendbe teszik, felújítják az alagsori termeket, berendezik a fodrászszalont, hiszen az eszközöket – amelyeket schwetzingenből kapott az iskola – már két esztendeje nem tudták hasznosítani. Így a holland fiatalok a magyar diákokkal közösen festették a falakat, s hozták rendbe a fodrászkellékeket.
Csutiné Papp Orsolya hozzátette, eddig minden alkalommal a kampeni fiatalok jöttek Pápára, idén azonban pályázati forrásból esély nyílhat arra, hogy a magyar gyerekek is bepillantást nyerjenek a kinti oktatási rendszerbe.

Aart Kleijer örömmel érkezett Pápára, elmondta, ha lehetősége van, évente több alkalommal is szívesen jön a városba. A Kampen-Pápa bizottság megbízott vezetője hozzátette, kiváló kapcsolat működik a két iskola között, melyből mindegyik intézmény profitálhat.
- Fontosnak tartjuk a diákok közötti kapcsolat elmélyítését. Ne csak az iskolaigazgatók és a városvezetők egyeztessenek a lehetőségekről, a jövőről, hanem ismerkedjenek a diákok, kommunikáljanak egymással. Nagyon fontos az, hogy elfogadják egymást és tudják egymást tolerálni. Ez pedig nem mással kezdődik, mint a közös munkával. Ennek láthatjuk ma itt szép példáját – fogalmazott Aart Kleijer.

A gyerekek és a pedagógusok is sokat tanulnak egymástól. A külföldi fiatalok szakmai gyakorlatukat töltik itt Pápán. A holland iskola képzése rendkívül gyakorlatorientált. A gyerekek természetesen tanulnak matematikát és történelmet is, de az életben leginkább kezük munkája nyomán fognak érvényesülni, így a héten ezekre a tevékenységekre hoztak példát: kertészkedtek, komposztládát építettek és egyéb szakipari munkákat végeztek a magyar fiatalokkal közösen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!