Nemzetiségi hét a Munkácsyban


2014-05-15 20:06:03  | cikk: Babos Petra  | 


Nemzetiségi hét a Munkácsyban főképe
A pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola évről évre megszervezi az „Ágacska” nevű programot, melynek keretein belül a német nemzetiségi tagozatra járó diákok közelebb kerülhetnek a magyarországi németek történetéhez, a régi sváb hagyományokhoz, szokásokhoz. Így történt ez ezen a héten is, amikor is színes programokon vehettek részt a nemzetiségi osztályokba járó tanulók. Az egész hetes projektet a hetedikesek szervezték.
Szücs Judit, az idegennyelvi-munkaközösség vezetője elmondta, az intézményben már 15 éve folyik a magas színvonalú nemzetiségi oktatás, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a sváb hagyományok megismerésére, megőrzésére és ápolására.
- Hétfőn egy rendhagyó németórán Masszi Ferencné érdekes beszámolóját hallgathatták meg a diákok a sváb hagyományokról, életről és szokásokról. A pedagógusok minden évben igyekeznek olyan tanulót keresni, akinek rokonai tudnak mesélni a sváb szokásvilágról. Idén Hauber Frida és Henrik édesapjának, dr. Hauber Károlynak a keresztanyja, Panni néni mesélt hitelesen a svábokról, mivel ő is sváb családból származik, Bében nőtt fel. A tanulók élvezettel hallgatták a németórán a beszámolót.
- Kedden Bébre látogattunk, ahol egy sváb parasztházat tekintettünk meg, majd kimentünk a temetőbe, ahol a német sírfeliratokat olvastuk el. Onnan Bakonyszücsre vezetett utunk, ahol a tájházat láthattuk. Másnap, szerdán a kékfestés rejtelmeivel ismerkedtek a gyerekek, Gerencsér Zsolt kékfestő mester vezetésével saját maguk is elkészíthettek egy terítőt. A projekthét egyik legfontosabb állomása a mai délután volt, amikor is öt helyszínen különböző foglalkozások vártak a gyerekekre. Az egyik teremben német játékokkal ismerkedhettek a tanulók, míg egy másikban szalmából lovacskát készíthettek. Kipróbálhatták a sváb táncot, és természetesen sváb dalokat is tanultak Beszprémi Vendelné és Mayer Károlyné segítségével. Beszprémi Vendelné babagyűjtő és -készítő is, ezért néhány sváb babáját is elhozta a gyerekek legnagyobb örömére.
A program különlegessége a sváb konyha volt, ahol Masszi Ferencné közreműködésével vajat köpülhettek a diákok - mondta Szücs Judit.
Tóth Márton 7. n osztályos diák érdeklődésünkre elmondta, nagyon jól érezte magát a projekthéten. Tetszett neki a kirándulás és a vajköpülés is. A mosolygós fiú szerint nagyon finom lett a vaj, kicsit furcsának tartotta az ízét, de azért ízletes volt.
A projekt jövő hétfőn zárul egy kiállítással, melyet a hét eseményeiből állítanak össze a hetedikesek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!