Rendben zajlanak az európai parlamenti választások előkészületei


2014-05-15 19:45:51  | cikk: mo  | 


Rendben zajlanak az európai parlamenti választások előkészületei főképe
Tájékoztatót tartottak ma a képviselő-testület által megválasztott szavazatszámláló bizottság tagjainak és póttagjainak az európai parlamenti választás előkészületeiről, valamint a bizottság feladatairól. Dr. Nagy Krisztina elmondta, a május 25-ére kiírt európai parlamenti választások előkészületei rendben zajlanak. A Helyi Választási Iroda vezetőjének jogi helyettese arról tájékoztatott, a választási értesítőket a Nemzeti Választási Iroda április 7-ig postázta, amennyiben valaki nem kapta kézhez, úgy igényelheti a helyi irodánál.

Nagy Krisztina több határidőre hívta fel a figyelmet. Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel és a szavazás napján külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat. Ennek érdekében kérnie kell a külképviseleti névjegyzékbe vételét, melyet május 17-én 16 óráig tehet meg. A választópolgárok 73 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat. Átjelentkezéssel szavazhatunk lakcímünktől eltérő, más magyar településen is, ezt viszont május 23-án 16 óráig kell igényelni. Mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be a Helyi Választási Irodához – szintén május 23-án 16 óráig – az a polgár, aki mozgásában korlátozott, vagy egészségi állapota, testi fogyatékossága, fogva tartása miatt nem tud elmenni szavazni. A mozgóurna iránti kérelem a szavazás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújtható be.

A jövő vasárnap tartandó európai parlamenti választáson nyolc pártlista közül választhatnak a polgárok, az öt-öt nevet tartalmazó lista egyikére szavazhatnak. Mindenki ugyanott adhatja le voksát, mint az országgyűlési választások alkalmával, Pápán 31 szavazókörben szavazhatnak a választópolgárok. A szavazókörök kijelölésében változás nem történt – tudtuk meg Nagy Krisztinától. A választás május 25-én reggel 6 órától 19 óráig tart.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!