Csökkentenünk kell ökolábnyomunk méretét


2014-05-14 18:30:05  | cikk: mo  | 


Csökkentenünk kell ökolábnyomunk méretét főképe
A nemzetközi klímaváltozási akciónap jó apropó arra, hogy elgondolkozzunk, mekkora környezeti terheléssel élünk – hangsúlyozta ma délután tartott tájékoztatóján Nyőgér István, a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű akció társkoordinátora. Nyőgér István arra hívta fel a figyelmet, hogy ökológiai lábnyomunk országos átlagban egy lakosra jutó értéke jóval nagyobb a megengedettnél. Az ökolábnyom azt jelzi, hogy a Földön mekkora terület lenne számunkra szükséges ahhoz, hogy életmódunkat fenntarthassuk

- Az ökolábnyom tekintetében a magyarországi átlag körülbelül 4 hektár. Ez azt jelenti, hogy kb. két és félszer akkora környezeti terheléssel élünk, mint amit Földünk arányosan elbírna. Ez utóbbi érték kb. 1,6 hektár. Ezen akkor van esélyünk változtatni, ha csökkentjük ökolábnyomunkat. Érdemes a KÖTHÁLÓ, azaz a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának ökolábnyom-tesztjét kitölteni, amelyben különféle témakörök tekintetében lehet megválaszolni a kérdéseket, például vásárlás, hulladékgyűjtés, lakás, étkezés tekintetében. Ez elérhető az interneten is, a www.kothalo.hu weboldalon – mondta el a koordinátor.

Nyőgér István hozzátette, ugyanitt olvashatók olyan tippek is, amelyek segítenek csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. Ilyenek például a komposztálás és a szelektív hulladékgyűjtés. Ez utóbbi tekintetében az akció koordinátora elmondta, örömteli, hogy Pápán elegendő szelektív hulladékgyűjtő sziget van, így már csak döntés és saját szervezés kérdése, hogy miként oldjuk meg a szelektálást.

- Gyermekeink, unokáink érdekében is érdemes felhívnunk egymás figyelmét a fenntarthatóbb mindennapokhoz szükséges szemléletváltozásra. Különböző ökológiai megmozdulások között a 2014 októberében is megrendezendő "72 óra kompromisszum nélkül" hétvégét ajánlom – emelte ki Nyőgér István, majd hozzátette, erre a hétvégére már várják az önkéntes segítők jelentkezését, akik pl. egy-egy ökológiai akció előkészítésében vagy csoport szervezésében szívesen közreműködnének


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!