Új funkcióval gazdagodik a Fő tér


2014-05-14 08:15:19  | cikk: HuHa  | 


Új funkcióval gazdagodik a Fő tér főképe
Játszótérrel bővül a Játékfesztiválra a Fő tér. A 3-12 éves gyermekek számára készülő játékteret a tér nyugati oldalán a vízenjáró szökőkút és a Korvin utca vonala között alakítják ki a nagy fák alatt, hiszen így a kicsik a nyári forróságban is árnyékban játszhatnak, szüleiknek pedig a már kialakított pihenőpadok szolgálnak kényelmes helyül. A játszótér tervezésekor kiemelten ügyeltek arra, hogy a játékok kellő távolságra legyenek a tér körüli úttestektől és ne zavarják a téren áthaladó gyalogosforgalmat sem. A három csoportba telepítendő játékok egy része a legapróbb gyermekeket várja majd, más játékok pedig a nagyobbacskáknak lesznek építve.
A játszótér építés kapcsán Áldozó Tamás polgármester elmondta, bár a belváros rehabilitációs projekt lezárult, a Fő tér még sokáig nem lesz teljesen készen, hiszen folyamatosan keresik azokat a funkciókat, melyekkel még élőbbé tehetik a megújult városközpontot és minél több korosztályt szeretnének kiszolgálni a hatalmas területen.
-Korábban is beszéltünk arról, hogy a Fő tér jelenlegi állapotát nem tekinthetjük véglegesnek, sőt végleges állapot nem is létezik, hiszen az állandóság mellett mindig is lesz változás a téren. A különböző rendezvényekhez eddig is mindig máshogy rendeztük be a teret, vannak olyan elemek, melyek hosszabb távra készültek – ilyen a jégpálya – és voltak olyanok, melyek csak egy-egy rendezvény erejéig kaptak helyet. Most egy olyan funkcióbővítést tervezünk megépíteni a Játékfesztivál kezdetéig, ami hosszabb időre is szolgálhatja a pápaiakat. Egy olyan játszóteret létesítünk, melynek a nagy fák árnyékot adnak a napsütés idején is és nem zavarják a közlekedést sem – fogalmazott. A városvezető hozzátette, a cél az, hogy még több kisgyermek, család jöjjön ki a térre.
-A jégpálya területe már most kedvelt nyuszimotoros hellyé vált és sok fiatal jön a térre például görkorcsolyával. Jó ezt látni. A mostani beruházással olyan játszóteret létesítünk, amely a 3-12 éves korosztálynak nyújt játéklehetőséget.
Áldozó Tamás kiemelte, barokk téren játszóteret építeni, az a tér újraértelmezését jelenti, de nem példa nélküli az országban. A Fő tér felújításának tervezésekor, 2008-ban még nem számoltak a játszótérrel, hiszen a tervezőknek sem volt tapasztalata arról, hogy ilyen nagy léptékű átalakítás egy ekkora területen milyen változásokkal járhat.
-Ennek a funkcióbővítésnek most jött el az ideje, és a következő hónapokban, években még további változások is lehetnek, hiszen ahogy használjuk, úgy fogjuk látni, hogy milyen további beruházásokra van szükség.
A játszótér építésének műszaki megoldásáról Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit. Mint megtudtuk, a játékokat oly módon telepítik, hogy azok felszedhetők legyenek, és a tér visszaállítható legyen a mostani állapotába, akár egy nagyrendezvény vagy a téli időszak idejére. A tér ezen részén a gránitburkolatot felszedik, az alatta lévő betonréteget erősebbre cserélik, ehhez a betonlemezhez rögzítik majd a játékokat. A felbontott területet visszatöltik és ütéscsillapító gumiszőnyeggel borítják be.
-A játszótér telepítése mindenben megfelel az uniós előírásoknak, a gránitköveket pedig úgy szedjük fel, hogy azok visszahelyezhetők legyenek – hangsúlyozta az osztályvezető.
A játszótér építésének munkálatai várhatóan már ma megkezdődnek a bontással, ehhez a tér nyugati részének egy darabját lezárják, ám az építkezés a gyalogosforgalmat nem akadályozza. A játékokat a tervek szerint a Játékfesztiválon vehetik birtokba a családok.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!