„Ha zenét hallgatunk, adjuk át magunkat csak a hangzásnak” - Év végi hangverseny az Erkelben


2014-05-13 19:17:16  | cikk: Babos Petra  | 


„Ha zenét hallgatunk, adjuk át magunkat csak a hangzásnak” - Év végi hangverseny az Erkelben főképe
Hat kórus, s több mint 300 erkeles diák mutatkozott be az intézmény hagyományos év végi hangversenyén az iskola aulájában ma délután és este. A szép számban megjelenteket az iskola igazgatónője, Heizer Zoltánné köszöntötte, aki mint mondta, az iskola életében egy nagyon fontos esemény az év végi hangverseny.
- Valamennyi kórusnak, az iskolai zenekarnak ismét lehetősége van a bemutatkozásra. Köszönöm a kórusvezetők munkáját, köszönöm valamennyi kollégám együttműködését, akik most az osztálytermekben felügyelnek. Külön köszönettel tartozom a Bartók Béla Zeneiskola ma fellépő tanárainak, a Nagy Tibor vezette városi vonószenekarnak és mindazoknak, akik ma színpadra lépésükkel hozzájárulnak koncertünk sikeréhez. Nagy örömömre szolgál, hogy a mai koncertünkön a tagozatos nagykórus műsorában még egy kedves szülő is bekapcsolódik a hangszeres kíséretbe.
Végül Hoppál Péter szavaival kívánt kellemes zenei utazást: „Hagyjuk hatni magunkra a naplementét, egy hegyet, egy fát, virágot, állatot. Ha zenét hallgatunk, átmenetileg felejtsük el a zeneszerzőt, a karmestert, az egyes hangszerek szólamait - adjuk át magunkat csak a hangzásnak.”
A koncert elején az iskolai zenekar lépett színpadra, majd őket a tagozatos nagykórus és a fiúkórus követte, akik Peter Hamburger: Kumbaya, My Lord, Karai József: Tündér, ha lennék…, valamint az Ültetvényesek dalát énekelték. Ezt követően az intézmény vendégei, a révkomáromi Jókai Mór Alapiskola kórusa lépett fel. A két iskola között már évek óta baráti kapcsolat működik és a tavaszi időszak lehetőséget ad a találkozásra, az együtt éneklésre. A tagozatos nagykórus április 11-én járt ott és részt vett a XIII. Vox Humanán, a komáromi énekkarok tavaszi fesztiválján.
A minikórus, az iskola legkisebbjeiből áll össze. Ők mindig vidám, játékos dalokat adnak elő, most M.L. Cherubini: Dó, szó lá, Gryllus Vilmos: Erdei pocsolya és Gryllus Vilmos: Maszkabál című dalaira tapsolhatott a közönség.
A nem tagozatos kórus műsorában Fenyvesi Béla: Szélkiáltó kánon és Richard M. Scerman: Epilepilógus dala volt hallható.

A koncertet a Nótafa összeállítása zárta, akik a jól ismert Örömódát, Mozart: Bűvös csengettyűjét és Carl Orff: Tapsrondóját vitték a „dobogóra”.
A műsoruk különlegessége a zárószám volt, a Kiss Kata Zenekar: Magyar vagyok című darabja, melyen a zenekar is részt vett, akik Kindertné Surányi Lívia meghívására érkeztek az Erkelbe.
A Kiss Kata Zenekar egyedi módon ötvözi a magyar népzenét a pop, a rock és a jazz műfaj elemeivel, a népzenei feldolgozások mellett pedig a saját dalaik is nagy népszerűségnek örvendenek a közönség körében. A többszáz koncert, az itthoni és a nemzetközi sikerek is azt bizonyítják, hogy a „kisskatás” hangzásvilág értéket és magas minőséget hordoz a kulturális rendezvényeken. A Kiss Kata Zenekar a magyar kultúra fontosságát, a közösségépítést, az emberi és egyetemes értékeket hivatott terjeszteni a zene nyelvén.
Kiss Kata hírportálunk kérdésére elmondta, nagy öröm számukra, hogy felléphettek az erkelesekkel. Még sosem énekelt a fiatal hölgy gyerekekkel együtt, nagyon izgult, s egyben megható volt számára a közös produkció. A hangverseny végén a közönség is együtt énekelt a zenekarral és a gyerekekkel.
Az együttessel legközelebb a Pápai Cicege-és Bornapok keretein belül találkozhatnak majd az érdeklődők.
A közel kétórás koncertet a közönség vastapssal jutalmazta.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!