Inkubátorház épül az ipari parkban


2014-05-12 21:49:02  | cikk: HuHa  | 


Inkubátorház épül az ipari parkban főképe
Egy gazdasági társaság beruházásában inkubátorház készül a Pápai Ipari Parkban. A már több ilyen funkciójú irodaházat működtető Kiss Universal Kft. mintegy 800 millió forintos beruházással, európai uniós támogatással, két ütemben valósítja meg a fejlesztést, melynek célja, hogy a kezdő- és kisvállalkozások számára nyújtson költségtakarékos iroda és üzem területet. Az épület jelenleg 75 százalékos készültségi fokban van, és várhatóan júniusban adják át. Az építkezésen ma délután tett látogatást Áldozó Tamás polgármester és a Gazdaságfejlesztési Konzultációs Testület. A beruházás állásáról és a működtetés terveiről Eszenyi László projektmenedzser tájékoztatta a vendégeket.
Mint elmondta, a 600 négyzetméter alapterületű, kétszintes épületet új tetőtér építéssel háromszintesre bővítették, így közel 1800 négyzetméter hasznos területet tudnak majd kínálni a vállalkozásoknak. Ebben 22 darab 30 négyzetméteres irodahelyiséget alakítottak ki és egy nagyobb műhelyfunkciójú teret létesítettek, a tetőtérben pedig 2 szabad elrendezésű teret hagytak, ami szabadon alakítható.
-Úgy gondoljuk, ez egy megtérülő üzleti tevékenység. Pápán is végeztünk felmérést és arra jutottunk, hogy itt is vannak olyan kezdő vállalkozások, vállalkozás csírák, amelyeket egy jól működő inkubátorházzal ki tudunk nevelni és tudjuk segíteni a munkájukat – fogalmazta meg az inkubátorház funkcióját a projektmenedzser. Az épületben bármilyen profilú vállalkozás helyet kaphat, a földszinti nagyobb helyiségben pedig speciálisan a pápai igényekhez igazodva – a fémipari vállalkozások, autóipari beszállítók számára segítséget nyújtva - egy CNC gépet telepítenek, amit órabérben vehetnek igénybe a vállalkozók, cégek.
-A már működő inkubátorházainkban az autó hi-fi bolttól és informatikai cégektől, a lakberendezési profilú vállalkozásokon át az építőipari társaságokig nagyon sok féle tevékenységet folytató vállalkozás működik, tehát olyan szolgáltatási csomagot tudtunk összeállítani a bérleti díjba foglalva, ami mindenki számára kedvező környezetet tud teremteni – mondta Eszenyi László, hozzátéve a helyiségek bérbeadásán túl azt is vállalják, hogy a bérlő tevékenységi köréhez igazodva, annak igényeit figyelembe véve alakítják ki az irodákat. Mindemellett olyan háttérszolgáltatásokat is nyújtanak az inkubátorházba betelepülőknek, amelyek a kezdő és kisvállalkozások eredményességét segítik, így például jogi, üzletviteli tanácsadást is kínálnak.
A projektmenedzser kiemelte, sikerük titka a hosszú távú gondolkodás, az, hogy nem magas bérleti díjakkal, kezdetben nagy hasznot hozó irodaházat építenek, amiből aztán rövid időn belül kiköltöznek a bérlők, hanem az a céljuk, hogy a betelepülő vállalkozások több éven keresztül maradjanak és mérsékeltebb díjakért, de folyamatos fizető partnereik legyenek. Ezt a gazdasági szemléletet tükrözik egyébként az épület műszaki megoldásai is, melyekben kiemelt szerepet kaptak az energiatakarékos megoldások, hogy a betelepülő kisvállalkozások rezsiköltségei minél alacsonyabbak lehessenek.
Az épület megtekintését követően Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, ennek a projektnek több üzenete van, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy egy gazdasági társaság végzi, vagyis a maga a helyi piac hívta életre a beruházást.
-Ez a beruházás olyan vállalkozói bizalmat jelez, ami egy más városból ideérkező befektetőben, a város ismeretében, rövid piackutatás után még inkább megerősödött. Ez nagyon figyelemre méltó tény, és azt üzeni, hogy vannak lehetőségek Pápán, érdemes vállalkozni és a vállalkozások indításának az előfeltételei is megvannak.
A polgármestertől azt is megtudtuk, az inkubátorházat létesítő gazdasági társaság vezetője már két évvel ezelőtt ismertette terveit a városvezetéssel, s határozottsága és konkrét tervei segítették a döntést, hogy az önkormányzat által létesített inkubátorház épületét az akkor jelentkező másik bérlőnek átadják, hiszen már akkor biztosítottnak látszott, hogy nem marad ilyen létesítmény nélkül a város.
A jelenleg folyó beruházás a tervek szerint júniusban fejeződik be, a Kiss Universal Kft. azonban már készül a második ütem kivitelezésére is, melyben 15 darab 70 négyzetméteres, egymáshoz kapcsolódó iroda és műhely helyiséget fognak kialakítani kimondottan ipari tevékenységekre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!