Kiállítás az alkotó kisközösségek éves munkájából


2014-05-11 20:25:58  | cikk: Babos Petra  | 


Kiállítás az alkotó kisközösségek éves munkájából főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ fenntartásában működő kisközösségek éves alkotói munkájából nyílt ma tárlat a JMSZK emeleti előterében.
A kiállítást dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója ajánlotta a művészetbarát közönség figyelmébe. Mint mondta, az alkotó kisközösségek tárlatának régebben az Esterházy-kastély adott otthont, de már hosszú évek óta a világos terű színházépületben kapnak helyet a kisközösségek éves munkái. A város polgárainak mindig is fontos volt, hogy legyenek egyesületek, klubok és kisebb csoportok, ahová tartozhatnak és ahol alkothatnak. A könyvtárigazgató megnyitóbeszédében bemutatta a kiállításon résztvevő közösségeket.
A Bélyeggyűjtő Szakkör 2012-ben ünnepelte megalakulásának 60 éves jubileumát. A kör tagjai a közösségben kiemelkedő filatelista tevékenységet végeznek, az ország legjobb bélyeggyűjtő köre címet is megkapták. A már országosan is ismert kör a Munkácsy Mihály Általános Iskola Ifjúsági Bélyegszakkörrel közösen a 20. Pápai Játékfesztivál emlékére 4770 darab bélyeg felhasználásával készítette el a Rubik-kockát. A kört Somogyi Zoltán vezeti, aki az Országos Filatelista vetélkedőn játékvezető volt.
Az Éremgyűjtő Kör 32 taggal működik jelenleg. Az elmúlt év augusztusában nagy sikert arattak a 13. Érem-és Fegyverbörzén, melyet évek óta a Petőfi Gimnáziumban tartanak. A jelen kiállítás anyagát a 800 éves Pápa jegyében állították össze. A tárlókban válogatás látható Lóky György, Fejes Sándor és Horváth László gyűjteményből.
A JMSZK Bakancsos Természetjárók Köre 1989-ben alakult, amely 2014-ben 25 éves lett. Legfőbb céljuk és tevékenységük a természetjárás, a Bakony megismerése. Tablójukon fotók, a tárlókban emléktárgyak mutatnak ízelítőt az elmúlt 25 év kirándulásaiból, az elmaradhatatlan útitárssal, a hátizsákkal.
A Várostörténeti Honismereti Kör 1979-ben, Huszár János vezetésével kelt életre, aki azóta is aktív résztvevője a szakkörnek. A kört tavaly óta Somfai Balázs nyugalmazott levéltáros vezeti. A mostani tárlaton az elmúlt időszakban megjelent helytörténeti könyvekkel, kiadványokkal vesznek részt, valamint az egyik tárlóban a pápai Böröczky-domb névadójáról, Böröczky Gézáról tudhatunk meg információkat.
A JMSZK Foltvarró Klubja 13 éve működik. Jelenleg 9 tagot számlál. A foltvarrók számtalan alkalommal maguk készítette ajándékokkal lepik meg a város és a környék otthonházait. Szemet gyönyörködtető használati tárgyakat, lakberendezési és dísztárgyakat mutatnak be, melyek alkotóik kézügyességéről, kreativitásáról vallanak.
A Sámán Makett Klub 2008-ban alakult, baráti társaságból jött létre. A klub immáron ötödik alkalommal rendezi meg a Makett-Világ című kiállítást, amely a Pápai Játékfesztivál gazdag programkínálatát gyarapítja.
A JMSZK Ifjúsági Képzőművész Köre 1949-ben alakult. A kör vezetését 1996-ban vette át Horváth Lajos. A kör segítséget nyújt az önálló gondolkodás, szemléletmód kialakításában, s ezzel bátorít a belső világ feltárására. Nyaranta egy hetet Erdélyben, Torockón töltenek a tagok, mely egyben tanulmányi kirándulás és alkotótábor is. A kiállításon a tagok tanulmány- és portrérajzai, grafikái láthatóak.
A 12-es Színkör 12 évvel ezelőtt indult a nyári Képzőművészeti Szabadegyetem alkotóiból. Minden évadban egy-egy különleges modell kerül az amatőr művészek ceruzája végére, az előző években a zenészek, sportolók voltak porondon, idén pedig a helyi média képviselői ülnek modellt. A portrék mellett tájképekkel is lenyűgözik a látogatókat.
A kiállításmegnyitón a nyárádi Dalárda működött közre.
A tárlat június 1-ig tekinthető meg a JMSZK nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!