Hatvanöt éves a JMSZK Kamarazenekara - Ünnepi hangverseny a színházban


2014-05-10 19:01:15  | cikk: Babos Petra  | 


Hatvanöt éves a JMSZK Kamarazenekara - Ünnepi hangverseny a színházban főképe
Pápa város zenei együttesei közül több évtizedes múltjával kiemelkedik a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ fenntartásában működő JMSZK Kamarazenekar.
Az együttes a II. világháborút követően, 1949-ben alakult, Khell Zoltán vezetésével. A Pápa Városi Szimfonikus Zenekar 1974-ben jogutódjaként gazdagította a város zenei életét. Az átalakulástól 2009-ig Bódi László, a Bartók Béla Zeneiskola vonós tanszakának vezető tanára látta el a karnagyi teendőket. Irányítása alatt 123 hangversenyt adott a zenekar. Műsoraik keretében 13 pápai bemutató és 3 pápai ősbemutató hangzott el. Repertoárjuk a barokk és klasszikus műfaj mellett XX. századi és könnyű zenei műfajokat is felölel.
Az együttes magvát a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola zenetanárai, hivatásos muzsikusai alkotják, de bekapcsolódtak a munkába a város zenei tanulmányokat folytatott amatőr muzsikusai is. Hagyományt teremtettek városunkban a művelődési központ színháztermében farsangi és karácsonyi hangversenyeikkel, a májusi évadzáró koncertjeikkel. Az együttes 60 éves fennállását magas művészi színvonalú koncerttel ünnepelte 2009-ben, melyen elköszönt az együttestől Bódi László karmester, és átadta a karmesteri pálcát Nagy Tibor koncertmesternek.

Ez az emberöltőn átívelő időszak sok szép zenei élményben és eredményben gazdag, mely méltó az emlékezésre, az ünneplésre. Tegnap este a JMSZK színházterme megtelt a zenebarát közönséggel, akik együtt ünnepeltek a jubiláló zenekarral.
Bódi László ezt az eseményt rendkívülinek nevezte, hiszen nagyon jól esett neki, hogy ismét ő is vezényelhetett az alkalmon. A karmester örömmel emlékezik vissza a Kamarazenekarban töltött éveire, ahonnét sok szép emléke van, sokat koncerteztek, hagyományt teremtettek a farsangi és a karácsonyi hangversennyel.
A koncert elején dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a zenekart, aki további eredményes, zenében gazdag éveket kívánt. Elmondta még, a háborút követően a város létrehozott egy olyan zenekart, ami máig is kiválóan működik. A zenekarnak működnie kell, hiszen a városunk zenei világát sok minden jellemzi, vannak zenészeink, zenekaraink, együtteseink, amiket az újabb generációk megismerhetnek és csatlakozhatnak is hozzájuk.

Ezt követően dr. Baloghné Uracs Marianna, a fenntartó intézmény igazgatónője szólt a szép számban egybegyűltekhez, aki röviden felidézte a kamarazenekar életének fontos állomásait, kiemelve az elmúlt 65 év emlékezetes eseményeit, díjait.
Ezen az ünnepi koncerten együtt zenélt tanár és tanítvány: a kamarazenekar állandó tagsága kiegészült a Bartók Béla Zeneiskola tanáraival, a zeneiskola növendékzenekarának tagjaival és régi zenetársakkal. A koncert nyitószámaként Handel: Tűzijáték-szvitjét játszották, majd Haydn G-dúr szimfóniájának I. és II. tétele hangozott el, melyben a meglepetés az volt, hogy a zenekar élén Bódi László nyugalmazott karmester állt. Az öt zenekari darabból álló csokrot követően a társ-együttesek képviselői is köszöntötték az ünneplő zenekart.
A hangverseny folytatásaként Mozart: Exsultate, jubilate című művéből következett egy részlet, melyen az énekszólót Horváthné Eisenbeck Ágotától hallhatták az egybegyűltek.
A jubileumi hangverseny záróblokkjában közreműködött a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola nagykórusa, fiúkórusa és az Éneklő Szülők Kara is. Felcsendültek Decsényi: Kati dalai és Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák Kórusa, vezényelt dr. Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta.
A kétórás koncertet a közönség vastapssal jutalmazta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!