Lovashagyományok és sport - Lovasmajális 2014.


2014-05-10 18:43:05  | cikk: mo  | 


Lovashagyományok és sport - Lovasmajális 2014.  főképe
A délelőtti díjugrató versenyszámok kellőképpen ráhangolták a Pápai Lovasiskolába érkezőket a Lovasmajális változatos programjaira. A kellemes időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, minden adott volt a kiváló kikapcsolódást biztosító programok lebonyolítására. A kézműves portékáikat kínáló vásárosok kitelepültek a lovaspálya mellé, a gyerekek testközelben barátkozhattak a háziállatokkal az állatsimogató karámnál, a Pápai Huszáregyesület tagjai a huszárhagyományok izgalmas részleteibe avatták be a hallgatóságot, míg a Lovasiskola egész területét gyönyörű küllemű verseny-, hobbi- és fogatlovak töltötték meg.

Három nap a lovashagyományok és a lovassportok jegyében. A gyerekeknek szóló nyílt nap után ma és holnap a sporté és a szórakoztató lovas produkcióké a főszerep. A Pápa Város Önkormányzata támogatásával megvalósuló Lovasmajálist a Pápa város 800 éves évfordulójának tiszteletére összeállított ünnepségsorozatba is beillesztették. A nyitóceremónia látványos felvonulással kezdődött, majd a rendezvényt Rádi Róbert ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A Polgármesteri Kabinet vezetője azt hangsúlyozta, az önkormányzat kezdettől támogatja a Pápai Lovas Club törekvéseit, hiszen a Lovasmajálissal olyan rendezvényt kínálnak az állatbarátoknak, amely színvonalas programjaival méltón illeszkedik a város hagyományaihoz és nagyrendezvényeihez.

A Lovasmajális nyitóceremóniáján közreműködött a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttese, majd a megnyitót követően megindult a lovasforgatag: a gyerekek szaladtak az állatsimogató karámhoz, az istállók megteltek nézelődőkkel, a versenypályán egymást követték az ügyességi versenyszámok és a lovas produkciók, míg a pálya mellett kézműves vásár és történelmi kiállítás várta a látogatókat.
A Pápai Huszáregyesület megismertette az érdeklődőkkel az egyes történelmi korok magyar katonáinak, huszárjainak, főként a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred egyenruháit, fegyvereit, lovas felszereléseit. Herédi János, a Pápai Huszáregyesület elnökhelyettese elmondta, mindig nagy öröm számukra, ha egy-egy ilyen rendezvény alkalmával közelebb hozhatják a magyar történelem izgalmas részleteit az érdeklődőkhöz, de főként a fiatalokhoz, hiszen a hagyományápolást zászlajára tűző egyesület fontos célként határozta meg a felnövekvő generációk hazaszeretetre, hagyományőrzésre nevelését. Szeretnék, ha a fiatalok minél szélesebb köre ismerné meg a huszárság hagyományait, múltját és a magyar történelem jelentős eseményeit.

A versenypályán egymást érték a változatos produkciók: a gyermeklovasok nagy izgalommal vettek részt az ügyességi versenyen, amelyen legfőképpen a fürgeség, a figyelem és természetesen a lovaglás nyomott többet a latban. A Pápai Lovasiskolába rendszeresen kijáró ifjú lovasok sokat készültek az ügyességi versenyszámra. Ugyancsak népszerű volt a pónigalopp, a fogatbemutató, a lovasíjász bemutató és a trükkös ugró-show. Ez utóbbi látványos műsorszám nagy sikert aratott a nézőközönség körében, hiszen ámulatba ejtő produkcióknak lehettek szemtanúi. A Pápai Lovas Club sportolója, Bőhm Szabolcs és hátasa, Leopold nem mindennapi akadályokon kelt át, – akárcsak annak idején a hírhedt „Ördöglovas”, Sándor Móric – hol fekvő embert ugrott át lovával, hol pedig mozgó rúdon hágott keresztül.

A Lovasmajális programjainak kiemelt eleme a történelmi bemutató. Ezúttal az első világháború kitörésének 100. évfordulója kapcsán a huszárhagyományok elevenedtek meg az érdeklődők előtt. A huszár karusszel a lovak csodaszép, lendületes mozgását, fegyelmezettségüket és engedelmességüket mutatta be. Vígh Attila, a Pápai Huszáregyesület Győri Lovasnemzetőr Díszszakaszának vezetője elmondta, a huszárságnak feltétlenül ismernie kellett a lovardai alakzatokat és a lovaglás kifinomult fortélyait, hiszen ha a huszár lova nem volt engedelmes, akkor a csatatéren sem lehetettek sikeresek. Ugyancsak a gyakorlótéren végzett tevékenységeket mutatta be a történelmi összeállítás is, amelyben a Pápai Huszáregyesület tagjai vettek részt. Az első világháború idején alkalmazott kiképző szabályzat alapján mutatták be, miként vonták be az újoncokat a kiképzésbe, s milyen gyakorlatokat kellett teljesíteniük a csatába indulás előtt.

A Lovasmajális népszerű volt a látogatók körében. Kocsis László, a Pápai Lovasiskola üzemeltetője elmondta, a pénteki nyílt nap rendkívül jól sikerült, a gyerekek a legjobb közönség, hiszen nem fogják vissza magukat a szurkolás, a taps vagy az éljenzés terén. Szombaton is sokan kilátogattak a programokra, a szervező összességében jónak értékelte a rendezvényt. De ezzel a Lovasmajálisnak még nincs vége, holnap a díjugrató versenyszámokkal tovább folytatódik a program, s kategóriák szünetében pedig solymász-bemutató várja a látogatókat. Érdemes lesz kilátogatni a Lovasiskolába, hiszen a látványos versenyszámokban több mint 100 lovas méri össze tudását.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!