Ne féljünk az elsősegélynyújtástól!


2014-05-10 14:21:10  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Ne féljünk az elsősegélynyújtástól! főképe
– Életveszély esetén perceken belül cselekedni kell, ilyenkor a beteg élete az elsősegélynyújtón múlik. Ne féljünk az elsősegélynyújtástól, azzal kárt nem okozhatunk! – hangsúlyozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott előadásán pénteken délután.
Az ismert szakember a Szociális Rekreációs Társaság drogprevenciós napjainak keretében látogatott el városunkba. Közvetlen hangulatú, jó adag humorral átitatott élvezetes előadása során a szép számú közönség bepillantást nyerhetett az Országos Mentőszolgálat történetébe, felépítésébe, működésébe, gazdag múltjába és jelenébe, miközben számos érdekesség is elhangzott. Szó esett többek között a mentők felszereléseiről, eszközparkjáról, mindennapi munkájáról, valamint a tevékenységükkel kapcsolatos adatokról, baleseti statisztikákról. Megtudtuk, 2013-ban több mint 15 ezer személyi sérüléses baleset történt hazánkban, ezek között 4500 felett volt a súlyos esetek száma. Tavaly megközelítőleg egymillió beteggel került kapcsolatba a mentőszolgálat, ennek a rendkívül magas számnak az okai pedig a magyar emberek rossz egészségi állapotában, illetve az elöregedő társadalmunk jellemzőiben keresendő.
Győrfi Pál tapasztalatai szerint az összes eset tekintetében kisebbségben vannak a droggal kapcsolatos életveszélyes állapotok, ugyanakkor a drogprobléma egyre fiatalabb generációkat érint. Továbbra is a közlekedési balesetek a leggyakoriabbak, ráadásul az utóbbi időben emelkedett a számuk – ezek jelentik az egyik legnagyobb kihívást a mentőszolgálat számára. A szóvivő rámutatott, kevesebbet foglalkozunk a munkahelyi és az otthoni balesetekkel, pedig ezek is gyakorinak számítanak.
– 1983-ban kezdtem el dolgozni a mentőknél, akkoriban kuriózumnak számítottak a droggal kapcsolatos esetek, ám manapság ezek szinte mindennaposak, és komoly társadalmi problémát jelentenek. Néhány éve még a herion volt a csúcs a kábítószerpiacon, ma viszont már a dizájner drogok szinte egyeduralkodónak számítanak. A dizájner drogok olcsó és könnyen hozzáférhető szerek, ám rendkívül kiszámíthatatlanok. Általuk teljesen új korszakba lépett a toxikológia, a kriminalisztika és a mentőszolgálat. Egyszerűen nem tudhatjuk, mivel állunk szemben. Nekünk, mentőknek annyiból könnyebb a helyzetünk, hogy mindig a tünetek szerint kell ellátnunk a beteget – fogalmazott Győrfi Pál.
A mentők „arcaként” is számon tartott szakember előadásában kiemelte, életveszély esetén – tehát ha valakinek erős vérzése van, ha valami a torkán akadt és nem kap levegőt, esetleg eszméletlenül fekszik vagy leállt a szívműködése – perceken belül cselekedni kell, és ilyenkor a beteg élete általában az elsősegélynyújtón múlik. – Sokan Magyarországon úgy vannak vele, hogy szeretnének segíteni, de nem tudnak, vagy nem mernek segíteni. A legtöbben attól félnek, hogy valamit rosszul csinálnak. Ne féljenek! Annál rosszabbat nem tehetnek, mint hogy nem csinálnak semmit. Ha valakinek éppen leállt a szíve, akkor az illető gyakorlatilag meghalt, így neki már biztosan nem tudnak ártani, csak használni. Ha esetleg rossz helyre teszik a kezüket, rosszul alkalmazzák az elsősegélynyújtó technikákat, akkor is csak javíthatnak a beteg állapotán. Persze a legjobb az, ha tudják, mit és hogyan kell tenniük ilyen esetekben – jegyezte meg mosolyogva Győrfi Pál, aki az elsősegélynyújtást kulcsfontosságúnak nevezte. Mint mondta, a cél az, hogy ezáltal életben tartsuk a beteget, illetve elősegítsük a gyógyulását, hiszen amíg a mentő kiérkezik a helyszínre, addig átlagosan 10-15 perc telik el. Életveszélyes sérülés esetén pedig ez végzetesen hosszú időintervallum lehet elsősegélynyújtás nélkül.
– Ne féljünk az elsősegélynyújtástól, azzal kárt nem okozhatunk! – húzta alá az előadó, majd felfrissítette a jelenlévők elsősegélynyújtó ismereteit is. Előadása végén Győrfi Pál a közönség tagjainak a kérdéseire is válaszolt.

Képek:

A háromnapos drogprevenciós rendezvény pénteki napján Győrfi Pál előadása előtt egyéb programokon is részt vehettek az érdeklődők. Ezek között szerepelt például kézműves foglalkozás, filmvetítés, valamint a drogok és a bűnözés kapcsolatát taglaló előadás.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!