A szlovák kertbarátok Pápán jártak


2014-05-09 21:29:01  | cikk: Babos Petra  | 


A szlovák kertbarátok Pápán jártak főképe
A pápai kertbarátok és a Pozsonyi Kertészeti és Kertbarátok Szövetségének vezetősége látogatott el ma Pápára. A két kertbarát kör között több mint 10 éve tart a jó kapcsolat, hiszen 2002-ben kötöttek együttműködési megállapodást, melynek értelmében minden évben meglátogatják egymást, egyik évben Magyarországon, a másikban pedig Szlovákiában találkoznak. A találkozások mindig két részből állnak, hiszen először a vezetőség látogat el, hogy megbeszéljék a programokat. Így történik ez 2014-ben is, amikor is a szlovákok látogatnak el városunkba. Ma délelőtt a szlovák vezetők jöttek el Pápára, hogy a helyi kertbarát kör vezetőivel tárgyaljanak a nyári programról.
Farkas Tibor, a pápai kertbarát kör vezetője elmondta, tavaly jártak Szlovákiában, megtekintették a bős-nagymarosi vízerőművet, ami nagy élmény volt a tagok számára, hiszen a zsilip felengedését is megcsodálhatták.
- Fontos ez a jó kapcsolat számunkra, hiszen egymástól sokat tanulunk, tapasztalatot cserélünk. Náluk mások a termények, amiket próbálunk honosítani nálunk is. Magokat mindig cserélünk. A tíz év alatt értünk el sikereket, hiszen paprikából és uborkából olyan fajtákat is termesztünk, amik csak a Csallóközben találhatóak.
A kertbarátok délután a tapolcafői Forrás Tanösvényre is kilátogattak, ahol megtekintették a malomkereket és a tanösvényen is végigsétáltak.
Dr. Tonka Karlo, a pozsonyi kertészeti tanács tagja szerint a tízéves kapcsolat sokat segítette a munkájukat, tanultak a magyaroktól, főleg a szőlő-és a borkezelésben. Megkóstolták a magyar borokat, amelyek igazán ízlettek nekik.

A szlovák csapat az augusztus 20-ához legközelebb eső hétvégén érkezik Pápára, amikor is a Várkertfürdőt, a Sportcsarnokot, a Fő teret tekintik meg, majd látogatást tesznek a csikvándi Polgár Kertészetben és az új gyarmati pálinkafőzdében.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!